Unikanie alergenów
Najlepszą strategią postępowania w potwierdzonej alergii jest unikanie alergenu bądź alergenów ją wywołujących. Wymaga dokładnego zidentyfikowania odpowiedzialnego alergenu i jeśli jest to możliwe, całkowitego wyeliminowania go z diety. Powodzenie tej metody zależy od stosowania się pacjenta do zaleceń, jakości porad, ilości alergenów, których należy unikać oraz od ich rodzaju. Do dziesięciu alergenów najczęściej będących przyczyną alergii pokarmowej należą: mleko, orzechy laskowe, orzeszki ziemne, pszenica, soja, jabłka, wieprzowina, ryby, skorupiaki oraz jaja. Należy zwracać pacjentom uwagę, aby czytali informacje o składnikach znajdujące się na opakowaniach wszystkich pokarmów, które spożywają. Muszą zostać poinstruowani, w jaki sposób je czytać, jak rozumieć nazwy techniczne i skróty oraz zrozumieć, że niektóre składniki niekoniecznie są wskazane. Wymagają instrukcji dotyczących wpływu gotowania na występowanie alergii na białka pokarmowe oraz spożywania pokarmów poza domem. Muszą zostać poinformowani na temat reakcji krzyżowych pomiędzy różnymi alergenami pokarmowymi oraz pomiędzy alergenami pokarmowymi a pyłkami. Pacjenci stosujący się do diety z wykluczeniem wielu pokarmów wymagają kontroli masy ciała, zawartości różnych substancji w organizmie, witamin, elektrolitów oraz gęstości kości.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)