Miażdżyca - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 105
Wyświetleń: 728
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Miażdżyca - omówienie - strona 1 Miażdżyca - omówienie - strona 2

Fragment notatki:

MIAŻDŻYCA
Zalecenia żywieniowe:
Normalizacja masy ciała (np. dieta niskoenergetyczna 1200 kcal)
Ograniczenie spożycia tłuszczu całkowitego do 30%
Ograniczenie spożycia cholesterolu do 300 mg/dobę
Kwasy tłuszczowe nasycone do 7% energii diety
WNKT 6-10% energii kwasy n-6 -- 5-8% energii kwasy n-3 powinny dostarczać 1-2% energii stosunek kwasów n-6 do n-3 powinien wynosić 4-5 udział energii z kwasów trans nie powinien przekraczać Kwasy jednonienasycone do 12% energii diety
Udział energii z węglowodanów 55-75%
Disacharydy i cukry proste do 10% energii
Białko 10-15% energii (głównie białko pochodzenia roślinnego)
NaCI do 5 g dziennie
Spożywanie średnio 300 g owoców i 400 g warzyw dziennie
Zwiększenie podaży błonnika do 40 g/dobę
Wzbogacanie diety w antyoksydanty pokarmowe (witaminy C, E, β-karoten)
Ograniczenie spożycia alkoholu
ŻYWIENIE W PROFILAKTYCE MIAŻDŻYCY
1 porcja
Ryby, drób, mięso - 100 do 150 g
Groch, fasola lub soja - 40 do 60 g
2 jaja
2 porcje
Cukier (50 g) lub deser (np. 1 ciastko)
Orzechy niesolone 30 g
2-3 porcje
Mleko, jogurt - 1 szklanka (200-250 ml)
Ser biały - 100 g, ser żółty - 40 g
3 porcje
Owoce - średnio 100 g
4 porcje
Warzywa - średnio 100 g
7-13 porcji ( dla kobiet 5-9)
Pieczywo - 50 g
Produkty suche (kasze, płatki, makarony)
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz