Intuicja a EBM w żywieniu diety niskowęglowodanowych

Nasza ocena:

5
Pobrań: 42
Wyświetleń: 1106
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Intuicja a EBM w żywieniu diety niskowęglowodanowych - strona 1 Intuicja a EBM w żywieniu diety niskowęglowodanowych - strona 2 Intuicja a EBM w żywieniu diety niskowęglowodanowych - strona 3

Fragment notatki:


WYKŁAD 6 17.11.2010 Intuicja a EBM w żywieniu dietą niskowęglowodanową
Diety niskowęglowodanowe
- Człowiek powinien spożywać składniki z których jest zbudowany i w takich samych proporcjach
- Człowiek nie jest przystosowany do spożywania produktów roślinnych, zawierających duże ilości węglowodanów
- Najlepszym paliwem metabolicznym jest tłuszcz nasycony zawarty w produktach zwierzęcych
- Przyczyną chorób cywilizacyjnych, krótkiego i złej jakości życia jest wysokie spożycie węglowodanów i tłuszczu, powodujące duże wahania poziomu glukozy i insuliny oraz zwiększoną lipogenezę
Dr William Harvey - połowa XIX w., autor diety
Dr R.M Wilder (1921) - Dieta ketogenna (leczenie padaczki)
Dr Robert C. Atkins - Dr Atkins Dietary Revolution
Lek. Med. Jan Kwaśniewski - Dieta optymalna
Dieta ketogenna w epilepsji
- Zastosowana z powodzeniem w 1921 w Mayo Clinic, USA przez Wildera
- Daje kliniczne dobre wyniki; ponad połowa pacjentów zmniejsza ilość ataków
- W ciągu dwóch lat stosowania ilość ataków spada średnio ponad połowę, u niektórych całkowicie
- Pozwala na ograniczenie farmakologii
- Najlepsze efekty przynosi u dzieci
- Gdy nie daje efektów w ciągu 2-3 miesięcy rezygnuje się ze stosowania
Typowe zasady
- Stosunek tłuszczu do (białko + węglowodany) jak 4 do 1
- 80% tłuszczu, 15% białka, 5% z węglowodanów
- Wprowadzana w szpitalu po ograniczeniu węglowodanów i po 2 dniach głodzenia (ketoza)
- W tym czasie pacjent jest monitorowany a rodzice szkoleni
- W czasie stosowania ogranicza się płyny (80%) i energię (75%)
- Ściśle kontrolowana, ważona i planowana
- Ewentualnie suplementowana lub oparta na przemysłowych produktach (Carb-Free, KetoCal, SHS International powder)
Dieta Atkinsa Białko: Tłuszcz : Węglowodany 1: 0,6: 0,25 30%, ok. 60%, 20mln
Dieta optymalna
Białko: Tłuszcz: Węglowodany
1: 2,5-3,5: 0,5-0,8
15%, 75%, 10% energii
- Ocenia się, że kilkaset tysięcy osób w Polsce stosuje lub stosowało dietę optymalną ( http://www.ikoiko.republika.pl )
Obie te diety:
- Opracowane do redukcji masy ciała
- Zalecane do stosowania przez całe życie
- Dobrze opracowane, trzy-stopniowe programy wprowadzania


(…)

… - zwiększona glukoneogeneza, obciążenie metabolizmem białka, hiperfiltracja
Układ kostny - wzrost wydalania Ca, niedobory pokarmowe Ca i zły stosunek Ca/P - demineralizacja i osteoporoza
Niebezpieczeństwo niedożywienia białkowego
- Wzrost zużycia aminokwasów do glukoneogenezy, wzrost degradacji białek, wzrost poziomu we krwi i wydalania z moczem kwasu moczowego i N-mocznika
T Tacikowski, J. Dzieniszewski, J…
… niezbędne do powstawania kwasów nukleinowych
W normalnych warunkach glukozy zużywa się ok. 250-300g (najwięcej mózg). Astrocyty wytwarzają dużo kwasu glutaminowego z glukozy, powstaje dużo mleczanu. Neurony zużywają mleczan, aby nie doszło do zakwaszenia organizmu.
50g zużywają krwinki czerwone - dla nich jest to konieczne ze względu na brak mitochondriów
Resztę zużywają mięśnie w różnym stopniu…
…, ale nie można ich ignorować (wpływ kwasów tłuszczowych nasyconych)
Dodatkowe czynniki zwiększające zagrożenie miażdżycą
Homocysteinemia
Przy wysokim spożyciu metioniny z białkiem zwierzęcym i niedoborach witaminy B6 i kwasu foliowego (produkty roślinne) wzrasta poziom homocysteiny we krwi - niezależny czynnik ryzyka
Antyoksydanty
Niezbilansowanie witamin przeciwutleniających (niedobory witaminy E, witaminy C i beta-karotenu…
…, białko, mocznik, kwas moczowy i kreatynina w surowicy i w moczu dobowym, równowaga kwasowo-zasadowa, sprawność wentylacyjna płuc
- Brak chętnych do grupy kontrolnej - autokontrola
- Zgłosiło się 55 osób, spełniło warunki 32 mężczyzn
- Z powodu nie przestrzegania założeń diety podzielono na niskowęglowodanowa - 6 osób, nie w pełni niskowęglowodanowa - 7 osób, niskocholesterolowa - 6 osób, zwyczajowa - 13…
…/dobę), najlepiej śmietanę
- Dużo tłuszczu (masło, smalec, słonina, oleje, dobre margaryny)
- Wszystkie jarzyny i grzyby (do 300g/dobę - ok. 10g węglowodanów)
- Jeden ziemniak (najlepiej frytki - ok. 10g węglowodanów)
- Orzechy, nasiona słonecznika, przyprawy, majonez
- Dużo płynów bez cukru (soki owocowe, woda min., kawa, herbata)
- Owoce mało słodkie wymiennie z warzywami, ziemniakami i mlekiem…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz