Postępowanie dietetyczne w cukrzycy

Nasza ocena:

3
Pobrań: 126
Wyświetleń: 987
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Postępowanie dietetyczne w cukrzycy - strona 1

Fragment notatki:


Postępowanie dietetyczne w cukrzycy
Cukrzyca jest schorzeniem metabolicznym charakteryzującym się przewlekłą hiperglikemią z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów, tłuszczów i białek powstającym na skutek defektu wydzielania l lub działania insuliny (WHO, 1999)
Kryteria rozpoznania cukrzycy Zasady rozpoznawania zaburzeń gospodarki węglowodanowej Parametr Wartość Interpretacja Glikemia przygodna - oznaczona w próbce krwi chorego pobranej o dowolnej porze dnia, niezależnie od pory ostatniego spożytego posiłku
≥200 mg/dl (11,1 mmol/l)
Rozpoznanie cukrzycy jeśli u chorego występują typowe objawy choroby (wzmożone pragnienie, wielomocz, osłabienie, zmniejszenie masy ciała)
Glikemia na czczo - oznaczona w próbce krwi pobranej 8-14 godzin od ostatniego posiłku


(…)


Codziennie:
- Chleb razowy, makaron, kasze i inne produkty zbożowe, ryż, ziemniaki
- Owoce, fasola i inne rośliny strączkowe, warzywa
- Margaryny miękkie, oleje roślinne (oliwa)
- Chudy ser i jogurt, mleko 0,5-2%
Kilka razy w tygodniu
- Ryby chude
- Chudy drób wędliny drobiowe
- Jaja (chętnie samo białko)
- Cielęcina
Kilka razy (4-5) w miesiącu
- Mięso wieprzowe, mięso wołowe, wędliny wieprzowe, masło
Kilka razy w roku lub lepiej wcale - Kremy, torty, czekolada, słodkie ciasto, słodycze
Słodzenie: sacharyna, aspartamian - przy stole, cukier - do 30g w przyrządzaniu potraw
Błonnik rozpuszczalny - obniża glikemię (rośliny strączkowe)
Margaryny miękkie - bez zawartości tłuszczów „trans”
Zalecenia the American Diabetes Association (ADA, 2005) dotyczące jakości i źródeł węglowodanów w diecie osób z cukrzycą…
… wymienników można komponować dietę, stosując zamianę produktów w obrębie grupy
- Wstępnie należy opracować plan dietetyczny obejmujący wskazówki co do ilości wymienników z poszczególnych grup w posiłkach w ciągu dnia, w oparciu o poziom energetyczny diety i wyliczone na jego podstawie ilości poszczególnych składników odżywczych (białka, tłuszczów, węglowodanów)
Wymiennik białkowy (WBz) - jest to taka ilość…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz