Dieta w chorobach nowotworowych

Nasza ocena:

5
Wyświetleń: 553
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Dieta w chorobach nowotworowych - strona 1

Fragment notatki:

Charakterystyka diety - Dieta w chorobach nowotworowych: powinna być zindywidualizowana, z uwzględnieniem wszystkich potrzeb żywieniowych chorego. powinna być możliwie wysokoenergetyczna i wysokobiałkowa, z indywidualnymi modyfikacjami dotyczącymi zawartości składników odżywczych, w tym również składników mineralnych i witamin. -białko- Głównymi założeniami diety dla osób z chorobą nowotworową jest zwiększenie podaży energii i białka: ilość białka powinna wynosić 1,5-2,0 g na kg m.c./dobę. Głównym źródłem białka powinny być chude przetwory mleczne i mleko, ryby oraz produkty sojowe. W celu lepszego wykorzystania białka przez organizm należy łączyć produkty roślinne bogate w białko (np.produkty zbożowe) ze zwierzęcymi. Zwiększenie udziału białka w diecie można uzyskać poprzez dodatek mleka w proszku do zup, sosów, puree warzywnego, kisieli, białego sera, mięsa lub ryb, omletów. -energia- wartość energetyczna diety, wynikająca z podstawowej przemiany materii (PPM), powinna być zwiększona o 30 do 100%. Zwiększenie energetyczności diety można uzyskad poprzez wybieranie gęstych, bogatych w energię przekąsek, takich jak: suszone owoce, jogurt, budynie, twarogi, orzechy, nasiona. -tłuszcz- Tłuszcze powinny zapewnić od 20 do maksymalnie 25-30% energii w diecie. Zbyt duża ilość tłuszczu ma związek z przyspieszaniem rozwoju guzów nowotworowych. Jest to szczególnie istotne w przypadku nowotworów hormonozależnych, takich jak nowotwory piersi czy prostaty, kiedy tłuszcze nie powinny dostarczać więcej niż 25% energii diety. Około 1/5 tłuszczu powinny stanowić wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny o-3, które zwiększają ochronę organizmu przed infekcjami, podnoszą odporność, hamują rozwój nowotworów i zwiększają skuteczność stosowanych terapii. Głównym źrodłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny o-3 są ryby morskie i owoce morza. -węglowodany- Powinny być głównym źródłem energii w diecie osoby chorej. Najkorzystniejsze dla organizmu chorego jest spożywanie węglowodanów złożonych. Zwiększone spożycie błonnika w diecie wskazane jest w przypadku prawidłowo funkcjonującego przewodu pokarmowego, a także w przypadku występowania przewlekłych zaparć. Zmniejszenie podaży błonnika pokarmowego z dietą powinno nastąpić przy uporczywych biegunkach czy występowaniu objawów bólowych ze strony przewodu pokarmowego. Niedobory składników pokarmowych i suplementacja diety osób z chorobami nowotworowymi. Niedobory składników pokarmowych występują często u pacjentów ze zdiagnozowanym nowotworem. Są one wynikiem albo niedostatecznego spożycia pokarmu, albo metabolicznych efektów samego nowotworu, radio- i chemioterapia mogą jeszcze bardziej pogłębić juz istniejące niedobory pokarmowe. ... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz