Zalecenia żywieniowe w profilaktyce

Nasza ocena:

5
Wyświetleń: 476
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Zalecenia żywieniowe w profilaktyce - strona 1

Fragment notatki:

Zalecenia żywieniowe w profilaktyce Uważa się, że w profilaktyce chorób nowotworowych wprowadzenie modelu odżywiania typowego dla obszarów Morza Śródziemnego znacznie zmniejszyłoby liczbę zachorowao. Dieta śródziemnomorska, dieta z niewielkim udziałem mięsa i tłuszczów zwierzęcych, bogata natomiast w produkty zbożowe, warzywa i owoce, olej i oliwę z oliwek. Naukowcy uważają, że żywienie bogate w węglowodany skrobiowe, substancje balastowe (błonnik pokarmowy), antyoksydanty, flawonoidy (warzywa i owoce) przy niewielkim spożyciu tłuszczów, cukrów prostych i dwucukrów oraz białka zwieęcego może chronid przed nowotworem. Także duża zawartośd w pożywieniu wapnia, witaminy D i steroli roślinnych zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworu. Produkty, które chronią przed rakiem, to głównie warzywa i owoce bogate w antyoksydanty - witaminy A, C, E i flawonoidy; blokują działanie najgroźniejszych karcynogenów (nitrozoamin, aflatoksyn). Wszystkie produkty lub potrawy zawierające czynniki karcynogenne należy wykluczyd z diety lub ograniczyd.
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz