Zalecenia i rekomendacje żywieniowe ZALECENIA ŻYWIENIOWE (dietary guidelines) - podają wskazania dotyczące proponowanych zmian spożycia produktów żywnościowych i zawartych w nich składników odżywczych, które to zmiany są szczególnie uzasadnione ochroną zdrowia, poprawą stanu odżywienia lub względami profilaktycznymi. ZALECENIA ŻYWIENIOWE wg Report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation Diet, Nutrition and the Prevention of Chronic Diseases Geneva 2003 obejmują:
Zwiększenie aktywności fizycznej !!!
Zwiększenie spożycia warzyw i owoców do 600-700 g dziennie.
Ograniczenie spożycia tłuszczów do 25-30% ogólnej energii 7-10% nasycone kwasy tłuszczowe, 15-16% jednonienasycone kwasy tłuszczowe, 3-4% wielonienasycone kwasy tłuszczowe - kobiety 53 - 97 g, Mężczyźni 75 - 120 g. Ograniczenie spożycia cholesterolu do 300 mg dziennie.
Utrzymanie należnej masy ciała BMI 20-25.
Zwiększenie spożycia ryb 2-3 razy w tygodniu.
Zmiana struktury spożycia produktów węglowodanowych: - zwiększenie spożycia produktów skrobiowych ( głównie z pełnego przemiału ) do ok. 60% ogólnej wartości energetycznej całodziennego pożywienia.
Zmniejszenie spożycia słodyczy do poniżej 8 - 10% ogólnej wartości energetycznej.
Zmniejszenie spożycia soli do 6-7 g dziennie.
Zwiększenie spożycia mleka i produktów mlecznych (przede wszystkim niskotłuszczowych) 2-3 szklanki mleka dziennie + 50 -100 g sera).
Duża rozmaitość produktów z poszczególnych grup gwarantuje lepsze pokrycie zapotrzebowania na składniki odżywcze.
Grupy ludności, których dotyczą określone zalecenia żywieniowe: dzieci
młodzież
kobiety ciężarne lub karmiące
osoby w podeszłym wieku
grupy o podwyższonym ryzyku wystąpienia określonych chorób, takich jak nadciśnienie tętnicze, otyłość, miażdżyca, choroby nowotworowe.
GRUPY PRODUKTÓW Cukier i słodycze
Jaja
Masło
Mięso, ryby i przetwory
Mleko i przetwory
Produkty zbożowe
Strączkowe
Tłuszcze roślinne
Warzyw, owoce i ich przetwory
Warzywa, owoce, przetwory - karoten
Warzywa, owoce, przetwory - wit. C
Ziemniaki INNE PODZIAŁY GRUP PRODUKTÓW Produkty zbożowe i ziemniaki
Warzywa i owoce
Mleko i jego przetwory
Mięso, drób, ryby i ich przetwory oraz jaja
Tłuszcze
Podział na 5 lub więcej grup ( 7, 9 ) jest podstawą tworzenia tzw. piramid żywieniowych
PIECZYWO I PRODUKTY ZBOŻOWE Do głównych produktów otrzymywanych z ziarna zbóż zalicza się:
(…)
… 29,3 49,3
rzepakowy nisk. 6,6 57,2 31,5
słonecznikowy 11,6 22,5 61,6
sojowy 14,0 24,3 56,7
bawełniany 25,6 47,8 28,7
kokosowy 84,8 7,2 2,3
oliwa z oliwek 14,0 69,7 11,3
smalec 37,5 55,3 7,2
masło stołowe 57,1 36,1 6,3
tłuszcz kury 28,5 53,0 17,9
Margaryny
Margaryny stanowią zestaloną emulsję uwodornionych olejów roślinnych i tłuszczów zwierzęcych (czasem rybich) z wodą, mlekiem i innymi dodatkami…
… mineralne takie, jak potas, wapń, magnez, miedź, cynk, mangan, kobalt, jod; przewaga pierwiastków kwasotwórczych powoduje, iż jaja mają charakter kwasotwórczy.
TŁUSZCZE
Tłuszcze jadalne - samodzielnie nie stanowią pożywienia, lecz są w różny sposób wykorzystywane do przygotowania posiłków. Zależnie od pochodzenia tłuszcze jadalne dzieli się na: tłuszcze zwierzęce, oleje (tłuszcze) roślinne, margaryny stołowe oraz tłuszcze kuchenne.
Tłuszcze jadalne stanowią w żywieniu człowieka skoncentrowane źródło energii. Należą do produktów łatwo psujących się pod wpływem wysokiej temperatury, światła, powietrza (tlenu) i mikroorganizmów.
Tłuszcze zwierzęce Do tłuszczów zwierzęcych zalicza się: masło, smalec, łój (wołowy, barani), słoninę.
W tłuszczach zwierzęcych (z wyjątkiem rybich) obecne są duże ilości…
… temperatury (pow. 130° C). Do smażenia z tłuszczów zwierzęcych należy stosować smalec. Szczególną grupę tłuszczów zwierzęcych stanowią ciekłe oleje rybie (tran) bogate w NNKT (EPA, DHA), witaminy A i D oraz produkty „masłopodobne, w których część tłuszczu mlekowego zastąpiono olejem roślinnym bogatym w witaminę E.
Tłuszcze są produktami wysokoenergetycznymi i ich spożycie winno być dostosowane do aktywności…
… i owocach zapobiegają określonym awitaminozom oraz pełnią rolę koenzymów w reakcjach biochemicznych organizmu, witamina C i karotenoidy występujące w warzywach i owocach mają właściwości antyoksydacyjne
Chronią przed działaniem wolnych rodników tlenowych i ich pochodnych
Biorą udział w mechanizmach obronnych organizmu przeciwko stresowi oksydacyjnemu; zapobiegają miażdżycy, chorobie niedokrwiennej serca…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)