Źródła tłuszczów - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 56
Wyświetleń: 959
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Źródła tłuszczów - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

Źródła tłuszczów Tłuszcze jadalne dzielimy na 2 grupy:
-tłuszcze pochodzenia roślinnego (nasiona, owoce roślin oleistych)
-tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (tkanki lub mleko zwierząt lądowych oraz tkanki zwierząt morskich)
Tłuszcze - zalecenia dotyczące tłuszczów
Przy obecnym stanie wiedzy trudno jest ustalić optymalną ilość NNKT w pożywieniu człowieka.
Zapotrzebowanie na te kwasy jest różne:
*zależne od okresu życia i stanów fizjologicznych - większe w okresie ciąży, laktacji i w niektórych stanów chorobowych np. przy miażdżycy
*zależy od głównej ilości tłuszczu w diecie
*zależy od zawartości WNKT z rodziny n-6
Specjaliści zalecają spożywanie tłuszczów na poziomie 15-30% energii diety.
Rada ds. Żywności i Żywienia przy Amerykańskiej Akademii Nauk zaleca aby spożycie WNKT nie było większe aniżeli 8% wartości kalorycznej pożywienia, przy stosunku n-6 fo n-3 w granicach 5:1, 3:1.
*powinniśmy ograniczać spożywanie tłuszczów
*tłuszcz spożywany w posiłkach jest łatwo magazynowany w tkance tłuszczowej, koszt energetyczny jest bardzo mały (4% spożywanej wartości energetycznej)
*zmagazynowanie węglowodanów w postaci glikogenu wymaga aż 12% wartości kalorycznej posiłku, a w postaci tłuszczu aż 23%
*tłuszcze przyśpieszają opróżnianie żołądka
Codzienna dieta powinna dostarczać w ilości około 6% przyjmowanej energii z NNKT - w praktyce oznacza to około 12g WNKT (oleje rybne i roślinne)
Nasza dieta wymaga wzbogacenia w cenne kwasy występujące w rybach. Nie zmieniając nawyków żywieniowych, można taki efekt uzyskać poprzez suplementację diety lub spożywanie pokarmów wzbogaconych w kwasy n-3.
Wzbogacaną w EPA i DHA żywność produkuje się w Japonii, USA, Kanadzie, Australii i krajach UE. Wzbogaca się pieczywo, produkty cukiernicze, margaryny, sosy i produkty mleczne.
WNKT są podatne na utlenianie (obecność kilku wiązań nienasyconych), co może być przyczyną powstawania nadtlenków.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz