Dietoterapia chorób nowotworowych

Nasza ocena:

5
Pobrań: 77
Wyświetleń: 826
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Dietoterapia chorób nowotworowych - strona 1

Fragment notatki:

Dietoterapia chorób nowotworowych Zalecenia dietetyczne w zależności od lokalizacji nowotworu: - usta, przełyk - dieta papkowata, płynna wzmocniona, picie w czasie posiłków; - żołądek - małe posiłki, mało tłuszczu, dieta oszczędzająca, ewentualnie żywienie enteralne czy parenteralne; - jelita - dieta niskotłuszczowa, bezlaktozowa, ewentualne żywienie enteralne czy parenteralne; - wątroba - dieta o kontrolowanej zawartości białka, elektrolitów i płynów; - trzustka - dieta niskotłuszczowa z ewentualną podażą enzymów trawiennych, dieta podobna do zalecanej w cukrzycy; - nerki - dieta o kontrolowanej zawartości białka, elektrolitów i płynów. W przebiegu choroby nowotworowej dochodzi do zespołu wyniszczenia. Chory jest słaby, nie ma siły jeśd, przeżuwad i połykad. Przyczyną wyniszczenia nowotworowego są zaburzenia metaboliczne. Występuje zaburzenie syntezy białek ustrojowych, upośledzenie tolerancji na glukozę, zmniejszenie wydzielania insuliny, zaburzenia przemiany żelaza. Pojawiają się niedobory składników mineralnych. Należy pacjenta zachęcad do spożywania większej liczby posiłków w te dni, kiedy czuje się lepiej. Posiłki powinny być mało objętościowe, ale wysoko odżywcze. W ciągu dziesięcioleci stwierdzono znaczny wzrost zachorowalności i umieralności na raka jelita grubego. Badania przeprowadzone przez Instytut Żywności i Żywienia wykazały że za obserwowane zjawisko odpowiedzialna jest przede wszystkim zmiana sposobu żywienia i aktywności fizycznej w populacji polskiej. Do podstawowych zadań dietoterapii stosowanej u chorych na nowotwór należą: - uzyskanie i utrzymanie optymalnej masy ciała - zapobieganie lub korygowanie niedoborów poszczególnych składników odżywczych - zwiększenie tolerancji pacjenta na stosowaną terapię oraz zminimalizowanie efektów ubocznych zarówno samej choroby, jak i leczenia - dieta powinna sprzyjać wzmocnieniu układu immunologicznego i ułatwić walkę organizmowi z nowotworem. Dieta pacjenta z chorobą nowotworową powinna być możliwie wysokoenergetyczna i wysokobiałkowa, z indywidualnymi modyfikacjami dotyczącymi zawartości składników odżywczych w tym również składników mineralnych i witamin. Głównymi założeniami diety dla osób z chorobą nowotworową jest zwiększenie podaży białka i energii: ilość białka powinna wynosić 1,5 - 2,0 g na kg m.c. na dobę, a wartość energetyczna diety, wynikająca z podstawowej przemiany materii, powinna być zwiększona o 30% do 100%. Tłuszcze powinny zapewnić 25%-30% energii, ponieważ zbyt duża ilość tłuszczu ma związek z przyspieszaniem rozwoju guzów nowotworowych. Badania przyczyn rozwoju nowotworu jelita grubego dowiodły, że czynnikiem sprzyjającym jest pożywienie bogate w tłuszcze zwierzęce, a ubogie w błonnik. Pożywienie ubogie w błonnik powoduje zatężenie stolca i przedłuża jego przejście przez jelito grube. Wydłuża się wtedy kontakt błony śluzowej jelita grubego z substancjami o potencjalnym działaniu nowotworowym, które mogą znaleźd się w kale. Do substancji takich należą kwasy żółciowe, sterole pochodne cholesterolu i chemiczne substancje, które w sposób niekontrolowany mogą się dostad do żywności. Warzywa i owoce wchodzące w skład diety bogato błonnikowej zawierają substancje, które jak wykazano w badaniach, mają działanie przeciwnowotworowe. Obecność tych związków stwierdzono w kapuście, czosnku, brokułach, brukselce, kalafiorach, owocach aronii. Należą do nich: izotiocyjaniany, flawony, indole, beta-sitosterol, naturalne fenole. Występujące także w owocach i warzywach witamina A i C wykazują dzięki swoim właściwościom działanie antynowotworowe również w raku jelita grubego. Spośród składników mineralnych podkreśla się, że duży - powyżej 1 g dziennie - dowóz wapnia z pokarmem znacznie zmniejsza ryzyko raka jelita grubego. Nadmiar podaży żelaza sprzyja natomiast tworzeniu wolnych rodników, a tym samym powstawaniu nowotworów.

(…)

… sposobem leczenia żywieniowego. Może być krótkoterminowe (trwające do 4 tygodni) i długoterminowe.
Zalecenia żywieniowe: - regularne spożywanie 5-6 mniej obfitych posiłków dziennie -nie należy spożywad posiłku na dwie godziny przed chemioterapią i po niej , gdyż leki mogą pobudzać motorykę żołądka i ośrodek wymiotny w mózgu, powodując nudności i wymioty - należy wybierać produkty łatwo strawne, o konsystencji ułatwiającej gryzienie - posiłki powinny być atrakcyjne - w związku z zaburzeniami smaku z diety należy wykluczyć produkty , które powodują u danego chorego awersję - Nudności można redukować poprzez podaż częstych i niskotłuszczowych posiłków oraz suchych produktów, na przykład sucharków; - płyny należy pid małymi porcjami między posiłkami; - zimne, chłodne potrawy zmniejszają nudności i niechęć do ich spożywania, ponieważ mają mniej intensywny zapach; - Aby zmniejszyć wzdęcia i uczucie pełności należy unikać tłustych, ciężko strawnych potraw; - Pacjenci powinny spożywać produkty świeże. Radioterapia i chemioterapia może zaburzać trawienie oraz wchłanianie niektórych składników pokarmowych. Częstym objawem terapii przeciwnowotworowych jest nietolerancja laktozy i sacharozy spowodowana zniszczeniem kosmków…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz