Żywienie w cukrzycy - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 91
Wyświetleń: 1379
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Żywienie w cukrzycy - omówienie - strona 1 Żywienie w cukrzycy - omówienie - strona 2

Fragment notatki:

ŻYWIENIE W CUKRZYCY
Klasyfikacja diet
Dieta - oznacza specjalny sposób żywienia uwzględniający ilość i jakość spożywanych pokarmów
ma na celu dostarczenie niezbędnych składników pokarmowych i dostosowanie ich podaży do możliwości trawienia, wchłaniania i metabolizowania przez zmiany chorobowe organizmu
jest modyfikacja racjonalnego żywienia ludzi zdrowych
modyfikacja dotyczy: - ograniczenia lub zwiększenia składników
- zaleceń stosowanych technik kulinarnych
Normy diet wywodzą się z jednostek chorobowych (cukrzyca, choroba wrzodowa itd.)
Dieta podstawowa - określa racjonalny sposób żywienia ludzi niewymagających diety - służy za podstawę do planowania diet leczniczych
Dieta bogatoresztkowa - powinna zawierać powyżej 35-40 g błonnika pokarmowego
Dieta łatwo strawna - charakteryzuje się doborem produktów, potraw i technik sporządzania posiłków łatwo strawnych, stanowi podstawę do planowania diet pozostałych
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu - tłuszcz zredukowany do połowy normy fizjologicznej
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydalenie soku żołądkowego
Dieta łatwo strawna o zmiennej konsystencji (papkowata, płynna)
Dieta ubogoenergetyczna - 1000kcal
Dieta łatwo strawna bogatobiałkowa - powyżej 100 g białka/dobę
Dieta łatwo strawna niskobiałkowa - 20 - 40 g białka/dobę
Dieta łatwo strawna
Jest najczęściej stosowana dietą leczniczą
Jest zarazem najprostszą modyfikacją podstawowego żywienia zdrowego człowieka
Znajduje zastosowanie w różnych schorzeniach
Dieta podstawowa
Stosowana u osób nie wymagających żywienia dietetycznego
Dozwolone są wszystkie produkty i potrawy oraz wszystkie techniki sporządzania posiłków
kobiety -1800 kcal, mężczyźni -2270 kcal
średnio - 2000 kcal
Białko ogółem-75-80g
Białko zwierzęce-45g
Tłuszcz-65g
Węglowodany przyswajalne-275g
Błonnik pokarmowy-30-40g
Energia z białek-15,5%
Tłuszcz-29,5%
Węglowodany-55%
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz