To tylko jedna z 3 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Diety przemysłowe są mieszaniną przygotowanych w różny sposób naturalnych produktów odżywczych często z dodatkiem substancji, których jest za mało w końcowym produkcie pochodzenia naturalnego np. cystyna, metionina, niektóre witaminy i pierwiastki śladowe.
Diety przemysłowe: -powinny być łatwo trawione i wchłaniane, płynne lub łatwo rozpuszczalne, pakowane w sposób umożliwiający odpowiednio długie przechowywanie bez obawy zakażenia preparatu -źródłem białka najczęściej są: mleko i jego pochodne, kazeina, mięso zwierzęce, soja, ryby lub same aminokwasy -źródłem węglowodanów są: hydrolizaty skrobi, najczęściej maltodekstryny i glukoza -źródłem tłuszczu są: olej sojowy, słonecznikowy, kukurydziany - w składzie diety białko powinno stanowić: 15-20%, węglowodany 45-65%, a tłuszcze 20-35% zapotrzebowania energetycznego, a wskaźnik energetyczno-białkowy powinien wynosić 150 kcal/1g azotu -osmolarność diety nie powinna przekraczać 450mOsm na litr wody, a stężenie nie powinno przekraczać 1-1,5kcal/ml -ph diety w granicach 7,5-5,0 -diety płynne dostarczane są w butelkach szklanych lub pojemnikach z metalu lub folii -diety w proszku są dostarczane w torebkach foliowych lub metalowych puszkach.
RODZAJE DIET PRZEMYSŁOWYCH
Rodzaj diety dobieramy w zależności od: -stopnia i przyczyny niedożywienia -wskazań do leczenia żywieniowego -drogi podawania diety -choroby podstawowej i chorób towarzyszących -zapotrzebowanie na białko i energię Podział diet przemysłowych uwzględnia jako kryterium podziału białka oraz tłuszczu stosowanego w diecie:
(…)
… jako źródło białka- aminokwasy, a węglowodany w postaci glukozy lub oligosacharydów. Przeważnie pokrywają zapotrzebowanie na niezbędne kwasy tłuszczowe, elektrolity, pierwiastki śladowe i witaminy. Ze względu na niedobry smak nie nadają się one do żywienia doustnego tylko do podawania przez zgłębnik. Z powodu dużej os molarności mogą być przyczyną biegunki. Monomeryczne- (peptydowe) zawierają węglowodany w postaci oligosacharydów lub glukozy oraz tłuszcz, stanowiący źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dobrze wchłaniają się z przewodu pokarmowego. Charakteryzują się dobrymi walorami smakowymi i niską os molarnością. Zastosowanie: W stanach zaburzeń trawienia i wchłaniania, ostrym zapaleniu trzustki, -diety elementarne stosowane są u chorych z alergią pokarmową
Ad.2. Polimeryczne zwykłe…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)