Żywienie w chorobach jelita cienkiego - omówienie

Nasza ocena:

3
Wyświetleń: 378
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Żywienie w chorobach jelita cienkiego - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

ŻYWIENIE W CHOROBACH JELITA CIENKIEGO
W chorobach jelita cienkiego wskazana jest dieta łatwo strawna i niskoresztkowa (wyjątek:
zaparcia atoniczne).
Zalecenia żywieniowe:
- spożywanie regularnych posiłków,
- spożywanie posiłków smacznych i atrakcyjnie podanych,
- źródłem białka w diecie powinny być:
- chude mięsa z małą ilością tkanki łącznej takie jak: cielęcina, królik i młody drób,
- mleko i produkty mleczne takie jak: jogurty, kefiry, świeży twarożek,
- jajka na miękko,
- źródłem tłuszczy powinny być:
- masło,
- śmietana,
- oleje.
- źródłem węglowodanów powinny być:
- biała mąka,
- drobne kasze,
- jasne pieczywo pszenne,
- sucharki.
- zalecane są młode warzywa w postaci gotowanej i rozdrobnionej (ziemniaki w postaci puree),
- w przypadku rozwolnień zalecane są produkty zmniejszające perystaltykę jelit.
Produkty przeciwwskazane:
- produkty dające objawy nietolerancji,
- ostre przyprawy,
- alkohol,
- prawdziwa kawa.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz