żywienie w chorobie nowotworowej

Nasza ocena:

5
Pobrań: 63
Wyświetleń: 728
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
żywienie w chorobie nowotworowej - strona 1 żywienie w chorobie nowotworowej - strona 2 żywienie w chorobie nowotworowej - strona 3

Fragment notatki:


Żywienie w chorobie nowotworowej
Istotę choroby nowotworowej stanowi niekontrolowany przez organizm rozplem części dotychczas prawidłowych komórek, ich wzrost i zdolność tworzenia przerzutów.
Nowotwór zaczyna się tworzyć wówczas, gdy komórka wyłamuje się z pod kontroli mechanizmów decydujących o jej podziałach i lokalizacji.
Komórka nowotworowa mimo zmiany kształtu, funkcji, szybszego podziału w dalszym ciągu jest komórką podobną do reszty komórek ciała osoby chorej. W związku z tym działalność układu odpornościowego nie jest do końca specyficzna. Mamy więc do czynienia ze stanem walki, procesu zapalnego w większości skazanej na porażkę ze względu na duże podobieństwo komórek nowotworowych i innych komórek organizmu. Zazwyczaj bez leczenia zewnętrznego sama odpowiedź immunologiczna nie wystarcza. Proces nowotworzenia nieuchronnie prowadzi w przypadku niepodjęcia leczenia do uszkodzenia funkcji organizmu, w wyniku czego następuje zgon chorego.
Przebieg nowotworów niezłośliwych jest powolny i nie stwarza ryzyka przerzutów odległych.
Wzrost ich najczęściej powoduje ucisk na sąsiednie tkanki, nie prowadząc do nacieczeń i zniszczenia komórek prawidłowych.
W Polsce nowotwory są powodem około 20% wszystkich zgonów.
Śmiertelność z powodu chorób nowotworowych w Polsce na tle innych krajów europejskich
Węgry 1999 100
Czechy 1999 80
Estonia 1999 79
Polska 1999 78
Słowacja 1999 77
Litwa 1999 76
Rumunia 1999 75
Słowenia…
Umieralność z powodu chorób nowotworowych w Polsce - U mężczyzn tendencja zmniejszania - coraz lepsze są metody diagnostyczne, coraz większa świadomość, jeżeli chodzi o badania przesiewowe. - Stabilna umieralność wśród kobiet, tendencja zmniejszania
Zgony z powodu nowotworów w Polsce i innych krajach europejskich
- Jelito grube i odbytnica - wartości w PL zbliżyły się do średniej europejskiej, wzrost lekki
- Szyjka macicy - spadek, nadal większa niż średnia europejska
- Płuco, tchawica, oskrzela - wzrost u kobiet, lekki spadek u mężczyzn, u M większa
Zachorowalność na nowotwory w Polsce w zależności od ich lokalizacji w populacji polskiej
Narządy moczowo-płciowe 21%
Sutek, tkanka łączna, kości, skóra 16%
Układ oddechowy i narządy klatki piersiowej 23%
Narządy trawienne i otrzewna (j. grube, żołądek) 24%
Inne 16%
Częstość występowania poszczególnych typów nowotworów Mężczyźni Kobiety Kanada, Anglia, USA


(…)

… wydatki energetyczne, zaburzenia energetyczne. Dlatego zwiększa się podstawowe wydatki energetyczne o 30-100%. Jest to kwestia indywidualna. Są to diety o dużym udziale energii
W przypadku niedowagi (BMI<18,5) wylicza się PPM, mnoży przez 1,3 (30% zwiększona energetyczność) i mnoży przez współczynnik aktywności fizycznej.
W przypadku osoby z prawidłową lub nadmierną masą ciała (nowotwory dietozależne…
…, które spowodowało odczuwalne niekorzystne objawy, negatywnie odbierane przez chorego
Anoreksja u pacjentów z nowotworami ma wieloczynnikowe podłoże - Wynikająca ze stanu psychicznego - cierpienie, ból zniechęcenie, strach
- Wynikająca z leczenia - chirurgicznego, chemioterapii radioterapii
- Patologiczna - wynikająca z samej choroby: pojawiająca się już jako wczesny objaw nowotworu przewodu pokarmowego, będąca…
….
Rozwój kacheksji nowotworowej
Zaburzenia metaboliczne
U większości osób z chorobą nowotworową mimo zmniejszania się masy ciała i zmniejszonego spożycia energii wzrasta podstawowa przemiana materii
Wykorzystywane są zasoby tłuszczu i białek, przy jednoczesnej zwiększonej glukoneogenezie z mleczanów, alaniny, czy glicerolu w wątrobie
Zwiększone wykorzystanie energii w chorobie nowotworowej np poprzez…
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz