Choroby serca - omówienie - dieta

Nasza ocena:

3
Pobrań: 63
Wyświetleń: 518
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Choroby serca - omówienie - dieta - strona 1 Choroby serca - omówienie - dieta - strona 2

Fragment notatki:

Choroby serca przebiegające z wydolnością krążenia
Brak specjalnych zaleceń żywieniowych. Stosuje się dietę łatwostrawną ze zmniejszoną ilością tłuszczów zwierzęcych
Założenia diety
Energia 2000 kcal
Białko ogółem 80- 85 g (16,5% energii diety)
Białko zwierzęce 50 g
Tłuszcz 35-40 g (17% wartości energetycznej)
Węglowodany przyswajalne 330 g (66,5% energii)
Błonnik 13 mg
Witamina A (ekwiwalent retinolu) 750 μg
Witamina B1 - 1,7 mg
Witamina B2 - 2 mg
Witamina C 70 mg
Przykładowa dieta
I śniadanie
Kawa zbożowa z mlekiem (1,5% tłuszczu)
Pieczywo pszenne z masłem i polędwicą drobiową ,jabłko pieczone
II śniadanie Bułka z chudym serem twarogowym
Napój pomidorowy
Obiad Zupa selerowa z grzankami
Budyń z cielęciny, ziemniaki puree, sos koperkowy, buraczki
Kompot
Podwieczorek Galaretka mleczna, biszkopt na białkach
Kolacja Risotto z ryżu i warzyw
Napój owocowy lub herbata z cytryną
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz