Warzywnictwo i rośliny zielarskie-wykład 3 i 4

Nasza ocena:

3
Pobrań: 49
Wyświetleń: 1519
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Warzywnictwo i rośliny zielarskie-wykład 3 i 4 - strona 1 Warzywnictwo i rośliny zielarskie-wykład 3 i 4 - strona 2 Warzywnictwo i rośliny zielarskie-wykład 3 i 4 - strona 3

Fragment notatki:

Brassicaceaea (Cruciferae) - Krzyżowe Wspólny przodek odm. botanicznych gat. B. oleracea - B. oleracea var. silvestris L. - kapusta dzika (2 lub wielolet.) - nie ma tendencji do wytwarzania główek Zróżnicowanie form kapustnych: zmienność w typie form dzikich, mutacja i przypadkowe krzyżówki. Aberacje chromosomalne- znikoma rola. Odmiany botaniczne gat. B. oleracea krzyżują się bardzo łatwo między sobą i dają płodne potomstwo. Najwcześniej w Europie zaczęto uprawiać: Kapustę głowiastą białą - początek XVI w kapusta czerwon a - 1570 r. uprawa- k. XIX w. , Kapusta włoska - pierwszy opis w VI w. (pod nazwą Romanos) , Kapusta brukselska - pierwsze wiadomości z XVI w. Kalarepa - w XVIII i XIX w. Brokuł - cyma. W Europie uprawiano go w XVIII w. Kalafior uszlachetniona formą białego brokuła (1577 r.), Jarmuż XVIII i XIX w. Kapusta pekińska - w Chinach w III w. we Francji wprowadzono ją w 1837 r Kwiaty roślin obupłciowe K 2+2 C 4 A 2+4 G (2) , Ziarnka pyłku mają 3 porusy czyli ujścia łagiewkowe, Zapylenie - owady (głównie pszczoły), Owoc - łuszczyna (fałszywa przegroda: dł. ok. 10 cm, szer. 4-5 mm) zawiera ona od 10 (kalafior) do 30 (kapusta) nasion, Jeden nasiennik zawiązuje kilkaset łuszczyn- współczynnik rozmnożenia jest wysoki, Wielkość rozsady: łodyżka grubości ołówka, rozeta powinna mieć min. 10 liści, liście powinny mieć wielkość dłoni, rozsada winna mieć min. 2 miesiące, jaryzacja - zależnie od odmiany np. Ditmarska - 5 o C (wiek 80 dni) - 81% jaryzacji fotoperiodycznie obojętna.. Kalafior jest samo-zgodny, reszta jest sa moniezgodna . KAPUSTA kiełkowanie pyłku : Optimum 20 o C, W 29 o C kiełkowanie nienormalne, W 40 o C ustawało, W 8-10 o C bardzo wolny, W ok. 5 o C brak, Wzrost główek : Opt. temp. = 16,6-21 o C, Powyżej 21 o C - wzrost wolniejszy + niższa jakość plonu, poniżej 16,6 o C - opóźnienie plonowania (wzrost normalny ale znacznie zwolniony) Nawożenie: N - nadmiar ujemnie wpływa na twardość; przy małych dawkach - mniejsze główki, gorszy smak, K - obfite nawożenie - większe i twardsze główki +lepsze właściwości smakowe, P - w miarę zwiększania dawek fosforu główki stają się większe, zwięźlejsze, smaczniejsze B iologia wzrostu i roz woju: roślina klimatu chłodnego - min. temp. kiełkowania 4-8 o C, Przy produkcji rozsady 10-15 o C, Zahartowana rozsada znosi przymrozki -5 do-7 o C, przymrozki jesienne do -8 o C Woda - wymagania wysokie, wysokość opadów = min. 650mm, gleby mają dużą pojemność wodną. na wyprodukowanie 1 g. s. m. potrzebuje 518g wody. Współczynnik potrzeb wodnych roślin tzn. ilość m 3 wody zużytej przez dany gatunek czy odmianę botaniczną na wytworzenie 1 tony plonu Dla kapusty późnej 200-160 m

(…)

… sałatowa i przyprawowa; źródło karotenu, wit. C oraz skł. mineralnych: jod, kobalt, nikiel (zawiera glikozyd glikotropeolinę z siarką). oleista (w nasionach 22-35% Zbiór - wczesnym rankiem, schłodzenie i opakowanie folią Rzodkiew gorczyczne olejki eteryczne; w chorobach wątroby, reumatyzmu, złośliwej anemii POMIDOR Ameryka Płd, przodkiem jest dzika forma L. esculentum var. Cerasiforme. „złote jabłko…
… składa się ponad 400 związków, na smak wpływa też zawartość karotenoidów. Zawartość karotenoidów zależy od światła i temperatury. Likopen tworzy się najintensywniej w 25-30oC, a powyżej 30oC hamowana jest synteza. Na syntezę β karotenu wpływ ma dostęp światła i temperatura w zakresie 18-22oC. Uprawa po 15 IX i w X - spadek s. m., obniżenie stosunku cukrów do kwasów oraz zawartości karotenoidów i witaminy C → gorsza jakość soków i koncentratów pomidorowych Nawadniać od początku kwitnienia do dojrzenia pierwszych owoców. kwasy organiczne w owocach to: kwas cytrynowy i kwas jabłkowy. zawierają 15-40 mg% witaminy C (różnie w latach). Średnio w 100g świeżych owoców znajduje się ok. 0,7 mg β karotenu. W pomidorach przeważa likopen. Stanowi on ok. 83% ogólnej zawartości karotenoidów. W dojrzałych…
… karotenu i bioflawonoidów Wartość energetyczna 120 kJ (30 kcal) w 100g św. Masy. Wywodzi się ona z Ameryki Płd. Do Europy trafiła w XVI w. samopylna (niektórzy sądzą, że możliwe jest obcozapylenie), Kwiaty obupłciowe, Sporadycznie kleistogamia tj. zapylenie jeszcze przed otwarciem się pąka kwiatowego Owoc - jagoda Roślina dnia krótkiego W warunkach optymalnych liczba nasion na owoc waha…
… ssp. maritima powszechnie występującego od Atlantyku po Indie, zwłaszcza w basenie Morza Śródziemnego, 2n=18. Do przejścia z wegetatywnego do generatywnego wymagają jaryzacji. Przebiega on okresie zimowego przechowywania korzeni w temperaturze dodatniej bliskiej 0oC; Owoc tzw. kłębek (forma pośrednia między torebką a orzeszkiem) - z przekształcenia ścian zalążni słupka w owocnię. Zaw barwników…
…; SzczypiorekA. schoenoprasum Opis botaniczny cebuli Allium cepa, dwuletnia, system korzeniowy wiązkowy, krótki (20 cm), współżycie cebuli z grzybami - mikoryza (w drugim roku uprawy - plon wyższy). Wartość biologiczna cebuli witamina C: 9-11 mg/100g, kwercetyna: 20-35 mg/100g - działanie antyoksydacyjne, związki organiczne siarki - działanie antybakteryjne, związki potasu i wapnia. Wierzchołki wzrostu - 1, 2…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz