Systematyka przemysłu owocowo - warzywnego

Nasza ocena:

3
Pobrań: 518
Wyświetleń: 1596
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Systematyka przemysłu owocowo - warzywnego - strona 1 Systematyka przemysłu owocowo - warzywnego - strona 2 Systematyka przemysłu owocowo - warzywnego - strona 3

Fragment notatki:

Wykład 1 25.02.2008r.
Systematyka przemysłu owocowo - warzywnego Przetwórstwo owoców i warzyw jest działem produkcji żywnościowej związanym z przetwarzaniem owoców i warzyw.
Przetwórstwo owocowo - warzywne wyróżnia się:
Sezonowość występowania surowca
Koniecznością przetworzenia dużych ilości nietrwałego surowca w krótkim czasie
Różnorodnością gatunkową i odmianową surowca
Wielokierunkowością przetwórstwa (np. zamrażanie, suszenie, kiszenie, konserwowanie w puszkach, zagęszczanie itp.)
Szerokim asortymentem produktów finalnych
Zadaniem przetwórstwa owoców i warzyw jest:
Zabezpieczenie przed zepsuciem nietrwałego surowca
Zapewnienie spożycia różnych asortymentów ubocznych owoców i warzyw
Zagospodarowanie produktów ubocznych owoców i warzyw
Rozwój przetwórstwa owocowo - warzywnego jest ściśle związany z tzw. bazą surowcową, a więc z rozmiarem, jakością, lokalizacją i opłacalnością upraw ogrodniczych.
W Polsce dominuje produkcja takich gatunków owoców jak głównie jabłka, a w mniejszym stopniu truskawek, porzeczek, wiśni, śliwek i pozostałych gatunków.
Z warzyw gruntowych dominują zbiory kapusty, cebuli, marchwi, buraków.
Z warzyw spod osłon pomidory i ogórki.
Zbiory owoców w 2005r. (tys. ton) dane GUS Ogółem 2984 Jabłka 2150 Gruszk i 65 Śliwki 101 Wiśnie 144 Czereśnie 39 Truskawki 171 Maliny 53 Porzeczki 181 Agrest 18* * trudny do zbierania, kolce
Warzywa gruntowe Kapusta 1327 Cebula 688 Marchew 912 Buraki 350 Ogórki 254 Pomidory 210 Kalafior 187 Produkty owoco we i warzywne: Konserwy Przetwory Konserwy - produkty otrzymane przez konserwowanie właściwe. W konserwach surowiec zostaje utrwalony w postaci prawie niezmienionej lub tylko niewiele zmienionej, zachowując (przynajmniej częściowo), kształt, barwę, smak i zapach owocu lub warzywa pierwotnego.
Konserwami są mrożonki, kompoty, marynaty, konserwy sterylizowane, susze.
Przetwory - produkty otrzymane przez konserwowanie przetwórcze. Od konserw właściwych przetwory różnią się większą zmianą pierwotnej postaci surowców.
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz