Toksykologia - strona 2

note /search

Toksykologia - wyklad 13

  • Toksykologia
Pobrań: 91
Wyświetleń: 854

Wykład 13 07-I-10 Wielopierścieniowe Węglowodory Aromatyczne (Policyclic Aromatic Hydrocarbons) homologi benzenu o skondensowanych pierścieniach mają charakterystyczny zapach np. naftalina lżejsze od wody zawierają w cząsteczce od 2 do 13 pierścieni do których często przyłączone są podstawnik...

Toksykologia - wyklad 14

  • Toksykologia
Pobrań: 98
Wyświetleń: 686

Wykład 14 14.01.10 Rodzina dioksyn - toksyczność ze względu na podobieństwo wpływów toksycznych złożoność składu mieszanin technicznych wprowadzono pojęcie*: współczynnik równoważny toksyczności dioksyn TEF - toxic equivalent factor Toksyczność 2,3,7,8 - TCDD = 1 *krytykowany, bo nie uwzględni...

Toksykologia - wyklad 15

  • Toksykologia
Pobrań: 112
Wyświetleń: 973

Wykład 15 21.01.10 Heterocykliczne aminy - HAAs: HAAs powstają z aminokwasów, białek, w produktach białkowych , w czasie obróbki termicznej 1977r pierwszy raport o obecności związków mutagennych (test Amesa) w smażonych rybach i mięsie oraz kondensatach dymu Typ IQ: imidazochinolinowy Temp. 190-...

Toksykologia - Zagadnienia

  • Toksykologia
Pobrań: 245
Wyświetleń: 1316

Sub. dodawane celowo do żywności podlegają regulacji prawnej: Ustawa o Warunkach Zdrowotnych żywności i żywienia. Co tam jest: -definicje środka spożywczego, używki -definicje dozwolonych sub. dodatkowych -delegacja do Ministra Zdrowia, czyli co powinien zrobić. A powinien określić dozwolone s...

Toksykologia - wyklad 1

  • Toksykologia
Pobrań: 329
Wyświetleń: 1904

TOKSYKOLOGIA Wykład 1 01-X-09 prof. dr hab. Anna Brzozowska toksykologia_zywnosci.sggw.pl Toksykologia - nauka o truciznach i zatruciach Z grackiego: - toksikon - trucizna - logos - nauka Toksykologia - dyscyplina naukowa, która bada ak...

Toksykologia - wyklad 2

  • Toksykologia
Pobrań: 217
Wyświetleń: 1372

Wykład 2 08-X-09 Rozmieszczenie i kumulowanie KREW I LIMFA Płyny pozakomórkowe Tkanki miękkie, tłuszcz, kości Włosy, paznokcie Rozmieszczenie substancji w organizmie zależy od: szybkości wchłaniania i wydalania częstotliwości wnikania do organizmu i dawek powinowactwa do tkanek i narządów ...

Toksykologia - wyklad 3

  • Toksykologia
Pobrań: 119
Wyświetleń: 1512

Wykład 3 15-X-09 Czynniki warunkujące powstawanie zatruć. 1. Właściwości substancji: 1.1 charakterystyka fizyczna: - stan rozdrobnienia dla substancji stałych - cechy sensoryczne np. arszenik bez smaku - rozpuszczalność w wodzie lub lipidach np. BaCl 2, BaCO 3 - silne trucizny BaSO 4 - stosow...

Toksykologia - podstawowe pojęcia

  • Politechnika Gdańska
  • Toksykologia
Pobrań: 539
Wyświetleń: 1673

* Olej rycynowy  – wytwarzany z nasion. Zawiera toksyczne białko *Najbardziej toksyczne substancje: toksyna jadu kiełbasianego- LD50- 0.3 (µg/kg m.c) *   Narażenie na substancję toksyczną może odbyć się      przez:     powietrze atmosferyczne, wodę, żywność, używki, przedmioty  użytku: do kontakt...

Toksykologia - wykłady

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Toksykologia
Pobrań: 1120
Wyświetleń: 6832

docx. Notatka porusza m.in. takie zagadnienia, jak: działy toksykologii, działy toksykologii teoretycznej, działy toksykologii stosowanej(praktycznej), definicja i kierunki badań toksykologii żywności, kierunki badań toksykologii żywności, definicja trucizn, toksyczności i zatruć, zanieczyszcze...

Pytania z egzaminu - Rośliny oleiste

  • Toksykologia
Pobrań: 70
Wyświetleń: 1330

-kiedy mozna zatruć się czernidlakiem pospolitym - po spożyciu alkoholu -grupy chemiczne potęgujące toksyczność -byly jakieś substancje wymienione i zaznaczyć która nie zostala uznana za rakotwórczą -jednostka promieniowania -cos z okresem półtrwania i toksycznością -co wpływa na duzą ilosc WWA - g...