Pytania z egzaminu - Rośliny oleiste

Nasza ocena:

5
Pobrań: 70
Wyświetleń: 1295
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Pytania z egzaminu - Rośliny oleiste - strona 1 Pytania z egzaminu - Rośliny oleiste - strona 2 Pytania z egzaminu - Rośliny oleiste - strona 3

Fragment notatki:

-kiedy mozna zatruć się czernidlakiem pospolitym - po spożyciu alkoholu -grupy chemiczne potęgujące toksyczność -byly jakieś substancje wymienione i zaznaczyć która nie zostala uznana za rakotwórczą -jednostka promieniowania -cos z okresem półtrwania i toksycznością -co wpływa na duzą ilosc WWA - gdzie jest dużo i tutaj albo pestycydów/ azotanów(podane były konkretne warzywa) -PTWI - po co się je ustala - dla jakich związków chemicznych (odp. dla tych co się kumulują) -zaznaczyć na co nie dziala kofeina ( w sensie jakich objawów nie powoduje) -bylo pytanie też o współdziałanie substancji ( synergizm, antagonizm, addycja) z otwartych : - co to trucizna - jak przeciwdzialać zakażeniom pestycydami ( w przetwórstwie, przy pozyskiwaniu surowca, w gosp. domowym) -Dodatki do żywności stosowane w produkcji - wymienic 4 grupy i podac po 1 przykladzie - toksyczne/ szkodliwe dzialanie na organizm przy zatruciu azotynami (coś w tym stylu) -jakich produktów nie wolno barwic , dodawać barwników -co to współczynnik bezpieczeństwa, po co sę go stosuje i ile wynosi W testach bylo sporo pytań z WWA i też jakieś o PCB gdzie najwiecej azotanów 2) fosforany do czego sie nie stosuje 3)jak alergie przechodza czy dziedzicznie czy jakos inaczej, 4) co powodują dioksyny 5) z czego nie powstaja dioksyny- co nie jest ich źródłem 6)cos tam o dawkach wiem że odp byłą NOAEl 7)co sie gromadzi w tk tłuszczowej 1. co rozumiesz pod pojeciem dzialanie toksykodynamiczne substancji 2.zanieczyszczenia żywności przypadkowe- czy są dopuszczalne 3. choroba Yuschego- co ja powoduje i skutki. 4. wypisac gr. substancji wplywajace na cechy sensoryczne i po 1 przykladzie do kazdej grupy 5. substancje dodatkowe 4 zasady jakie trzeba przestrzegac przy ich wprowadzaniu 6. pytanie o pestycydy foosforganiczne wady i zalety 7 .DDT-czemu wycofano i w jakich produktach jest limitowany wymienić grupy dodatków do żywności i podać po jednym przykładzie który pierwiastek z podanych ma najmniejsze PTWI bodaj o grzybki zaznaczyć te z podanych co dają szybko objawy opisać Irlandzką wołowinę(jakie okoliczności, przyczyny wycofania mięsa ze sklepów) co jest aromatem w świeżych pieczarkach w jakich jednostkach podawana jest pozostałość promieniowania w żywności coś było o współczynnik niepewności chyba zalety i wady jednej z grup pestycydów coś o działanie antagonistyczne o ziemniaki w jakich podaje się poziom pozostałości zanieczyszczeń(w sensie obierane gotowane czy jakie) o jeden z tych pierwiastków szkodliwych-był podany jakiś dziwny objaw u szczurów i itai-itai, yusho i minamata i trzeba było wybrać co powoduje o WWA kiedy powstają(albo o akryloamid) co to jest działanie toksykodynamiczne o alergie IgE zależne i IgE niezależne reakcje pierwszej fazy do czego służą dlaczego wycofano ddt

(…)

… 28.P rodukty źródłem wielopierścieni owych węglowodorów aromatycznychWar zywa, owoce, zboża, rośliny oleiste, ryby, produkty wędzone, grUlowane, kawa, herbata, woda pitna. 29.Skąd mogą pochodzić grupy aminowe, które mogą brać udział w reakcjach nitrozowania. a.w produktach spożywczych; aminy biogenne wytwarzane z aminokwasów pod wpływem enzymów własnych lub mikroflory w czasie psucia się produktu…
…- NOEL -wpływ na płodność i rozrodczość- specyfikacja, toksyczność ostra LD50, podprzewlekła i przewlekła- NOEL 10. Objawy działania alergicznego: Alergie na pokarmy - pochodzenia immunologicznego IgE - zależne np. annato, aspartam karmin koszenilowy IgE - niezależne np. benzoesan sodu, BHA, BHT 9.Okoliczności zatruć atropiną: mylenie owoców pokrzyku wilczej jagody z czereśniami,mle ko kóz mylenie…
… metoksylowa 5.Reakcje zaliczane do II fazy przemian zw. obcych: -sprzęganie z H2SO4;-sprzęgan ie z aminokwasami;-sp rzęganie z siarką 6.Warunki ekspozycji wpływające na powstawanie i przebieg zatrucia : -dawka, droga wprowadzenia sbst, czas i częstotliwość , pora dnia, roku. 7.Przez jaką część życia zwierz trwają badania: toks. przewlekła - całe życie płodność i rozrodczość - 3-4 pokolenia działanie…
… na mikotoksyny odgrywają zwierzęta hodowlane: -bydło: zakażone mięso, mleko -trzoda chlewna: zakażone mięso 21. Zanieczyszczenia chemiczne mogą przedostawać się do żywności -intensywnej produkcji roślin- pestycydy: herbicydy, fungicydy, azotany i azotyny -rozwoju motoryzacji - ołów, kadm,
22.Na przykładzie dowolnego pierwiastka podaj jakie mogą być: ołów -źródła zanieczyszczenia żywności tym pierwiastkiem…
…, moczyć, odrzucać pierwsze liście, usuwać rdzeńJakie glikoalkaloidy występują w ziemniakach i niedojrzałych pomidorach:ziemn iaki - solanina 40%; czakonina 60%pomidory - tomatyna i tomatydyna 24Zanieczyszczen ia chemiczne w żywności jako wynik intensywnej produkcji roślinnej - pestycydy: herbicydy, fungicydy , azotany i azotyny rozwoju motoryzacji - ołów, kadm, 25. Szkodliwe działanie na organizm…
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz