Wykład 14 14.01.10 Rodzina dioksyn - toksyczność ze względu na podobieństwo wpływów toksycznych złożoność składu mieszanin technicznych wprowadzono pojęcie*:
współczynnik równoważny toksyczności dioksyn TEF - toxic equivalent factor
Toksyczność 2,3,7,8 - TCDD = 1
*krytykowany, bo nie uwzględnia synergizmu i skutków długoterminowych (2004r)
Pcb TEF
3,3,4,4,5 - pentachlorobifenyl 0,1
3,3,4,4 - tetrachlorobifenyl 0,01
Inne od 0,01 do 0,00001
17 kongenerów (na 210 isntniejących dioksyn i PCB) wykazuje toksyczność podobną do 2,3,7,8 - TCDD
Toksyczność PCB
(…)
… i całkowicie
rozmieszczenie we wszystkich tkankach, przenika do płodu, do mleka
metabolizm
przekształcenie do bardziej toksycznego glicydamidu (epoksyd) z udziałem cytP450 sprzęganie z glutationem
wydalanie z moczem jako pochodna kwasu merkapturowego
akrylamid i glicydamid tworzą ad dukty (produkty wiązania kowalencyjnego) z:
DNA (nowotwory)
Grupami -SH glutationu i białek
N - końcowymi grupami aminowymi (np. waliną w hemoglobinie)
Akrylamid - toksyczność
Wpływ na układ nerwowy:
u szczurów
zmiany degeneracyjne w nerwach obwodowych i w OUN (obszary odpowiedzialne za pamięć i funkcje poznawcze)
u ludzi
przewlekła ekspozycja na małe dawki - zmiany w obwodowym układzie nerwowym np. robotnicy z Chin narażeni przez 2 lub więcej lat, ekspozycja ponad 1mg/kg m.c. - neuropatie obwodowe
mechanizm działania szkodliwego…
…, furanów i dioksynypodobnych PCB pg TEQ/g tłuszczu lub produktu (części jadalne)
D+F
D+F+PCB
Mięso węgorza
Wątroba i produkty pochodne
Oleje ze zwierząt morskich
Mięso ryby
4
6
2
4
12,0 (ś.m.)
12,0
10,0
8,0 (ś.m.)
Mleko i przetwory mleczne
Jaja kurze i przetwory
3
3
6,0
6,0
Wołowina
Tłuszcz wołowy
Tłuszcz drobiowy
Drób
Mieszane tłuszcze zwierzęce
3
3
2
2
2
4,5
4,5
4,0
4,0
3,0
Wieprzowina
Tłuszcz wieprzowy
Oleje roślinne
1
1
0,75
1,5
1,5
1,5
Rozporządzenie 1881/2006 z 19 grudnia 2006
2008 r. Irlandia
zanieczyszczona pasza była dostarczona do 10 farm, które produkowały 6-7% wieprzowiny w Irlandii
ta wieprzowina trafiła do dużych zakładów mięsnych, które dostarczały na rynek 80% mięsa wieprzowego z Irlandii, nie można było tego mięsa zidentyfikować
6 grudnia 2008 r zdecydowano profilaktycznie wycofać…
… ilość
akrylamid w żywności:
najwięcej w ziemniakach i produktach zbożowych poddawanych
ogrzewaniu w głębokim tłuszczu
grillowanie
pieczeniu
zawartość w chipsach - badania krajowe
zakres 352 - 2647 μg/kg
średnia 998 μg/kg
w tym wyroby od jednego producenta dla tanich sieci handlowych
13% próbek 1000-2000 μg/kg
8% próbek > 3000 μg/kg
Akrylamid - zmniejszenie zawartości w chipsach
ziemniaki z małą…
… na włoka aksonów (wypustka neuronu) nie jest znany
wpływ na układ nerwowy, to jedyny efekt u ludzi przy podaniu drogą pokarmową
wpływ na płodność u zwierząt, tj zaburzenia spermatogenezy, atrofia jąder, zmniejszenie masy ciała płodów, nie stwierdzono działania teratogennego
genotoksyczność
akrylamid - nie
glicydamid - tak
działanie kancerogene w standardowym badaniu 2-letnimL m.in. tarczyca, nadnercza…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)