Biotechnologia Środowiska - strona 2

Oczyszczanie ścieków - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia Środowiska
Pobrań: 161
Wyświetleń: 1029

Oczyszczanie ścieków Ścieki- woda, która w wyniku użycia uległa takim zmianom fizycznym, chem lub biologicznym, że nie jest już możliwe wykorzystanie do tego samego celu Rodzaje ścieków: Rodzaj- pochodzenia 1) Ścieki bytowe- gospodarstwa domowe, obiekty użyteczności publicznej 2) Ścieki opadowe...

System saprobowości - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia Środowiska
Pobrań: 49
Wyświetleń: 924

System saprobowości Podstawa systemu saprobów: Różne warunki środowiskowe w odc samooczyszczania posiadają zawsze charakterystyczną biocenozę- początek XX Kolkwitz i Marson Typowe dla konkretnych, chemicznych warunków organizmy określane są jak...

Uzdatnianie wody - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia Środowiska
Pobrań: 140
Wyświetleń: 707

UZDATNIANIE WODY Uzdatnianie wody- zespół procesów technologicznych, fizycznych, fizykochemicznych, chemicznych, mający na celu usunięcie z wody zanieczyszczeń do poziomu umożliwiającego stosowanie jej do: Picia Potrzeb gospodarczych Chłodzenia urządzeń ciepłowniczych W procesach przemysłowych ...

Wykorzystanie drobnoustrojów do rozkładu - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia Środowiska
Pobrań: 84
Wyświetleń: 630

Wykorzystanie drobnoustrojów do rozkładu/ zagospodarowania odpadów Zagadnienia: 1) Odpady- wielkość produkcji, skład 2) Składowiska odpadów komunalnych- wysypiska śmieci 3) Kompostowanie 4) Odpady jako podłoża mikrobiologiczne Odpady: Każdy nie zagospodarowany i nie mający określonego przezna...

Zanieczyszczenie środowiska - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia Środowiska
Pobrań: 42
Wyświetleń: 483

Zanieczyszczenie środowiska Połowa XIX- początek znacznego zanieczyszczenia związany ze wzrostem liczby ludności i z rozwojem przemysłu Koniec XIX- możliwość wykorzystania drobnoustrojów w ochronie środowiska XIX/XX- pierwsze oczyszczalnie ścieków Udoskonalanie oczyszczalni, przystosowanie do oc...

Drobnoustroje GMO w przemyśle mleczarskim - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia Środowiska
Pobrań: 70
Wyświetleń: 1337

Drobnoustroje GMO w przemyśle mleczarskim, jako producenci enzymów, drożdże GMO Drobnoustroje GMO w przemyśle spożywczym: Dużo większe znaczenie niż roślin GMO, a tym samym zwierząt Powszechne użycie w produkcji żywności Przemysłowa skala użycia na całym świecie Przykłady drobnoustrojów GMO sto...

Biotechnologia żywności - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia Środowiska
Pobrań: 56
Wyświetleń: 1106

Żywność niskoenergetyczna - metody obniżania wartości energetycznej, zamienniki cukru, mąki i tłuszczu Żywość niskoenergetyczna Mniej kalorii UE wartość energetyczna obniżona co najmniej o 30% w porównaniu do tradycyjnego produktu Reduced- kalorii mniej o 25% Ligot- kalorii mniej o 30%, tł o 50...

Żywność orientalna - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia Środowiska
Pobrań: 21
Wyświetleń: 518

ŻYWNOŚĆ ORIENTALNA Placki i chleby: Idli: Danie kuchni południowoindyjskiej Rodzaj okrągłych, spłaszczonych bułeczek sporządzonych ze sfermentowanej soczewicy i mąki ryżowej Przygotowanie Idli: Aby zrobić idli potrzebujemy surowego ryżu i soczewicy, które są oddzielnie moczone Soczewica i ryż ...

Żywność wygodna - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia Środowiska
Pobrań: 273
Wyświetleń: 2982

Żywność wygodna (pojęcie, podział ze względu na sposób przygotowania, przyczyny popytu na żywność wygodną, przykłady, zalety i wady, technologia sous vide i cook chill, metody tradycyjne i nowoczesne utrwalania żywności wygodnej) Żywność wygodna: Produkty spożywcze otrzymywane z przetworzonych su...

Antybiotyki stosowane do utrwalania żywności - omówienie

  • Uniwersytet Łódzki
  • Biotechnologia Środowiska
Pobrań: 63
Wyświetleń: 1036

Antybiotyki stosowane do utrwalania żywności - drobnoustrój, warunki produkcji, zastosowanie Nizyna: Lactococcus lactis subsp. lactis Antybiotyk peptydowy (bakteriocyna) Uszkadza osłony komórek wegetatywnych bakterii Gram+ Hamuje rozwój niektórych szczepów Lactocuccus,