Drobnoustroje GMO w przemyśle mleczarskim - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 147
Wyświetleń: 1456
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
  Drobnoustroje GMO w przemyśle mleczarskim - omówienie - strona 1   Drobnoustroje GMO w przemyśle mleczarskim - omówienie - strona 2

Fragment notatki:

Drobnoustroje GMO w przemyśle mleczarskim, jako producenci enzymów, drożdże GMO
Drobnoustroje GMO w przemyśle spożywczym:
Dużo większe znaczenie niż roślin GMO, a tym samym zwierząt
Powszechne użycie w produkcji żywności
Przemysłowa skala użycia na całym świecie
Przykłady drobnoustrojów GMO stosowanych w przemyśle spożywczym:
1) Przemysł mleczarski:
Bakterie fermentacji mlekowej (stosowane do ukwaszenia mleka, produkcji jogurtów, śmietany, masła, kefirów, serów, salami)
Wprowadzane zmiany genetyczne:
Odporność na zakażenia wirusami
Szybsza i wydajniejsza fermentacja mlekowa
Bardziej aktywne enzymy proteolityczne (rozkładające białka)
Większa produkcja zw aromatycznych (odpowiedzialnych np. za zapach masła)
2) Piekarnictwo i produkcja wyrobów alkoholowych:
Drożdże Saccharomyces cerevisiae GMO
Wprowadzone zmiany: Bardziej wydajny wzrost i produkcja CO2 (spulchnianie ciasta), większa szybkość i wydajność produkcji etanolu, produkcja enzymów rozkładających związki utrudniające filtrację piwa.
Produkcja białek odp za pienienie piwa
Drożdże killer wydzielają białka hamujące rozwój bakterii w piwie
3) Drożdże jako dodatek do paszy dla zwierząt
Zawierają więcej białka i witaminy z gr B
Produkcja enzymów przez drobnoustroje GMO:
Produkcja enzymów odbywa się w skali przemysłowej w zbiornikach o poj. nawet 100 tys litrów
Enzymy roślinne lub zwierzęce produkowane są najczęściej przez zmodyfikowane bakterie E. coli lub drożdże S. cerevisiaea
Chymozyna - podpuszczka cielęca - enzym pierwotnie otrzymywany z żołądka cieląt, teraz produkowany przez bakterie lub drożdże. Enzym ten wykorzystuje się w przemyśle mleczarskim
Lipazy - enzymy rozkładające tłuszcze
Pektynazy - enzymy rozkładające pektyny. Pektyny wchodzą w skład komórek roślinnych ich obecność jest kłopotliwa przy produkcji soków i przecierów. Dodatek pektynaz powoduje, że soki mętnieją.
Lipazy - serowarstwo
Częściowa hydroliza tłuszczów poprawia smak i aromat.
Feta, Parmezan, Mozzarella - zapach i smak tych serów wymaga podczas dojrzewania dodatku lipaz.
Znakowanie żywności GMO:
Przywilej i prawo konsumenta
UE - konieczność jeśli artykuł zawiera powyżej 1% produktu genetycznie zmodyfikowanego ( DNA, białko)
Zwierzeta transgeniczne:
Bydło, świnie, kozy, ryby („onkomyszy” - badania naukowe)
Konsumpcja - tylko karpie - Chiny


(…)

…, większa mleczność
Zmieniony skład mleka (zmieniona kazeina, odporność mleka na ogrzewanie, humanizacja mleka - ludzkie białka
Mniej tłuszczu, więcej NKT
Mniej laktozy - niekorzystna w produkcji lodów, nie tolerowana przez niektórych ludzi
2) Aspekty biomedyczne - produkcja ludzkich białek o znaczeniu farmakologicznym (w mleku)
Czynnik krzepliwości IX
Antytrombina (koza)
Interleukina (królik)
3) Aspekt…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz