Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego - strona 8

note /search

Wykład - właściwości miodu, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 112
Wyświetleń: 665

Właściwości miodu: *bakterio i grzybobójcze działanie na mikroorganizmy chorobotwórcze dla człowieka a) Najsilniej działa na drobnoustroje miód świeży, przy czym wysoką aktywnością antybiotyczną charakteryzują się miody spadziowe ze spadzi iglastej, miody nektarowo- spadziowe, a także niektóre odm...

Wykład - włókno użytkowe, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 35
Wyświetleń: 840

Włókno użytkowe: Izolacyjność- wyroby wełniane mają bardzo dobrą izolacyjność cieplną; gładkie, śliskie materiały Higroskopijność- duża, potrafi przyjąć ilość pary wodnej odpowiadającą 1/3 jej własnej masy, nie sprawiając wrażenia wilgotnej w dotyku Wrażenia dotykowe Grubość Chwyt Miękkość włó...

Wykład - wosk pszczeli, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 91
Wyświetleń: 707

WOSK PSZCZELI Jest wydzielany w postaci płynnej przez gruczoły woskowe pszczoły zwane woszczarkami. Cztery pary tych gruczołów są położone symetrycznie na bokach strony brzusznej odwłoka pszczoły. Wytwarzany przez nie wosk zastyga na powierzchni płytek chitynowych odwłoka w postaci białawej, przezro...

Wstęp do towaroznawstwa zwierzęcego - wykład, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 63
Wyświetleń: 511

WSTĘP DO TOWAROZNAWSTWA ZWIERZĘCEGO Towaroznawstwo- jest rozległą dziedziną wiedzy, której przedmiotem poznania jest towar. Nauka o właściwościach towarów, metodach ich badania...

Wykład - zanieczyszczenia biologiczne, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 168
Wyświetleń: 833

ZANIECZYSZCZENIA BIOLOGICZNE: -bakterie -pleśnie -pasożyty -szkodniki ZANIECZYSZCZENIA BIOLOGICZNE -to obecność w żywności drobnoustrojów, które mogą spowodować jej zepsucie się lub wytwarzanie i utrzymanie się w niej toksyn bakteryjnych, enzymów lub produktów ich metabolizmu. -spowodowane mog...

Wykład - zanieczyszczenia fizyczne, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 63
Wyświetleń: 714

ZANIECZYSZCZENIA FIZYCZNE Zalicza się różnego rodzaju ciała obce, które znalazły się w gotowym wyrobie w sposób przypadkowy, np. w czasie procesu technologicznego, pakowania, transportu. -są to np. cząstki metali pochodzących z maszyn i urządz...

Wykład - zanieczyszczenia pierwiastkami chemicznymi, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 56
Wyświetleń: 686

ZANIECZYSZCZENIA PIERWIASTKAMI CHEMICZNYMI Przyczyny skażenia produktów żywnościowych ołowiem i kadmem. -jest przemysł i transport samochodowy oraz przedmioty użytku- są to przede wszystkim dymy, pyły, ścieki i odpady przemysłowe oraz spaliny

Wykład - zanieczyszczenia środowiskowe, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 70
Wyświetleń: 518

ZANIECZYSZCZENIA ŚRODOWISKOWE: azotany i azotyny- źródłem zanieczyszczenia środków spożywczych jest głównie gleba i woda (w tym także opady atmosferyczne), gdzie mogą one występować jako składniki naturalne, ale również jako końcowe pro...

Wykład - zanieczyszczenia żywności, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 168
Wyświetleń: 882

ZANIECZYSZCZENIA ŻYWNOŚCI: -wątroba, nerki, żołądki zwierząt, drobiu, ryb, są one praktycznie niejadalne i nie powinny być przeznaczone do pożycia -ryby są w niebezpiecznym stopniu skażone pierwiastkami metali ciężkich, pestycydami. -mięso dr...

Wykład - zmiany poubojowe zachodzące w mięsie, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Towaroznastwo surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego
Pobrań: 1127
Wyświetleń: 4627

ZMIANY POUBOJOWE ZACHODZĄCE W MIĘSIE Autolityczne zmiany, które zachodzą po uboju w tkance mięśniowej wywołane przez czynniki endogenne mięsa, prowadzą do ukształtowania się jego przydatności do celów kulinarnych i przetwórczych. Ze względu na czas, który upływa od uboju i warunki w jakich mięso je...