Wykład - zanieczyszczenia pierwiastkami chemicznymi, sem IV

Nasza ocena:

3
Pobrań: 56
Wyświetleń: 686
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wykład - zanieczyszczenia pierwiastkami chemicznymi, sem IV - strona 1

Fragment notatki:

ZANIECZYSZCZENIA PIERWIASTKAMI CHEMICZNYMI
Przyczyny skażenia produktów żywnościowych ołowiem i kadmem.
-jest przemysł i transport samochodowy oraz przedmioty użytku- są to przede wszystkim dymy, pyły, ścieki i odpady przemysłowe oraz spaliny pojazdów mechanicznych, a w przypadku kadmu również zakwaszenie gleby (brak wapnowania).
OŁÓW- znany jest jako czynnik zaburzający metabolizm żelaza przez hamowanie procesu tworzenia hemu, prowadząc do powstania anemii.
KADM- w glebie łatwo ulega biologicznym procesom utleniania i redukcji, a zależnie od pH gleby może być łatwo wchłaniany przez rośliny.
-nie kumuluje się w mięsie ryb, lecz w ich narządach wewnętrznych. Natomiast szczególnie dużo kadmu znajduje się w krabach, ostrygach i mięczakach (ok. 0,5mg/kg)
-upośledza wchłanianie innych składników mineralnych, takich jak miedź, cynk, czy mangan, a jego toksyczność uzależniana jest od zawartości w diecie innych składników.
-toksyczność kadmu może być zwiększona nawet przy niskich dawkach, jeśli diera jest uboga w cynk.
MIEDŹ- nadmierne zanieczyszczenia miedzią mogą być wynikiem skażenia wód, stosowania nadmiernej ilości pestycydów oraz miedzianych urządzeń.
-miedź rozpuszcza się w tłuszczach, zwłaszcza jełczejących lub zjełczałych, a pod wpływem wody i tlenu tworzy tlenki łatwo rozpuszczalne w kwaśnych potrawach.
CYNA- występuje w żywności jako jej naturalny składnik w śladowych ilościach, ale może być także obecna w większych ilościach w żywności konserwowanej i napojach, jako wynik korozji puszek lub folii (zawierającej w składzie cynę), w które pakowana jest żywność.
CYNK- w niewielkich ilościach uznawany jest jak niezbędny, w nadmiernych natomiast uważany jest jako szkodliwy
-najbardziej narażone na nadmierne zanieczyszczenie cynkiem są przede wszystkim zboża, grzyby i rośliny strączkowe.
-większa ilość w mleku nawet 200 mg/l pochodzi z żeliwnych ocynkowanych naczyń
-u zwierząt narażonych na toksyczne dawki cynku stwierdza się zmiany w obrazie krwi, obniżenie zawartości miedzi i aktywności ceruloplazminy w surowicy.
RTĘĆ- obecność w środowisku wynika głównie z działalności różnych zakładów przemysłowych, np. środki lecznicze i kosmetyczne, katalizatory, papier, amalgamaty dla przemysłu stomatologicznego.
ZATRUCIA METYLORTĘCIĄ -wywołują przede wszystkim objawy chorobowe ze strony układu nerwowego, świadczące o uszkodzeniu tkanki mózgowej, znane są również przypadki chorób wzorku, nadczynności tarczycy.
ZANIECZYSZCZENIA CHEMICZNE -szczególną uwagę zwracają antybiotyki i inne leki, których obecność w środkach spożywczych wynika przede wszystkim z ich stosowania jako środki leczniczych w medycynie weterynaryjnej, ale także w profilaktyce i hodowli zwierząt jako, np. stymulatory wzrostu.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz