Wykład - właściwości miodu, sem IV

Nasza ocena:

3
Pobrań: 84
Wyświetleń: 616
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Wykład - właściwości miodu, sem IV - strona 1

Fragment notatki:

Właściwości miodu:
*bakterio i grzybobójcze działanie na mikroorganizmy chorobotwórcze dla człowieka
a) Najsilniej działa na drobnoustroje miód świeży, przy czym wysoką aktywnością antybiotyczną charakteryzują się miody spadziowe ze spadzi iglastej, miody nektarowo- spadziowe, a także niektóre odmianowe, jak gryczany czy lipowy. b) Do średnio aktywnych zalicza się miody wielokwiatowe i spadziowe ze spadzi liściastej
c) Małą aktywność antybiotyczną wykazują miody: rzepakowy, akacjowy i wrzosowy.
Wśród substancji chemicznych odpowiedzialnych za antybiotyczne działanie miodu do najważniejszych należy oksydaza glukozy. Enzym ten pszczoły dodają do miodu wraz z wydzieliną gruczołów gardzielowych. Do innych substancji antybiotycznych, wprowadzanych przez pszczoły do miodu należą lizozym i apidycyna. Miód zawiera jednak i inne związki, bezpośredni działające na ludzki organizm. Należy do nich np. acetylocholina, która reguluje pracę serca, wzmacniając siłę skurczu i wydolności mięśnia sercowego. Występujący w miodzie w dużej ilości potas obniża ciśnienie tętnicze krwi i rozszerza naczynia wieńcowe. Przyczynia się też do zahamowania procesu miażdżycowego oraz powoduje zwiększenie wydzielania moczu, zapobiegając obrzękom. Miód leczniczo wpływa na układ oddechowy, w wyniku swego działania nie tylko antybiotycznego, ale także przeciwzapalnego, wykrztuśnego, przeciwalergicznego i wzmacniającego. Normalizuje on też czynność wydzielniczą i motoryczną żołądka oraz przyspiesza gojenie się błony śluzowej żołądka i dwunastnicy, a ponadto pobudza ruchy jelita cienkiego i zwiększa wydzielanie soku jelitowego.
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz