To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
RODZAJE MIODÓW
Rozporządzenie z dnia 18 lutego 2004 roku to w zależności od pochodzenia rozróżnia następujące rodzaje miodu:
*Miód nektarowy (N), wytwarzany przez pszczoły z nektaru roślin wydzielanego z nektarników kwiatowych lub poza kwiatowych
*Miód spadziowy (S), wytwarzany głównie z wydalin owadów ssących soki żywych części roślin lub wydzielin żywych części roślin
*Miód nektarowo-spadziowy (NS), wytwarzany z nektaru roślin i z wydzielin owadów ssących soki z żywych części roślin lub wydzieli żywych części roślin
Przeciętny skład miodu pszczelego:
Składnik miodu
Udział (W %)
Woda
17,20
Węglowodany, w tym
Fruktoza
Glukoza
Sacharoza
Maltoza, rafinoza, kestoza, esloza i inne wielocukry
79,59
38,19
31,28
1,31
7,31
Kwasy
1,50
Białka
0,57
Popiół
0,26
Pozostałe (barwniki itp.)
0,17
Witaminy, hormony
2,21
Wymagania dla miodu:
ZAWARTOŚĆ WODY
Nie więcej niż 20%, ale nie więcej niż:
23% w miodzie wrzosowym i w miodzie piekarniczym
25% w miodzie piekarniczym wrzosowym
ZAWARTOŚĆ FRUKTOZY I GLUKOZY (łącznie)
Nie mniej niż 60g/100g w miodzie
Miody kwiatowe w większości są jasne, tylko nieliczne maja barwę od ciemnożółtej do brązowej. Odznaczają się też wyraźnym aromatem. W smaku miody jasne są delikatniejsze, łagodne, a ciemne ostrzejsze i „drapiące”. W obrębie miodów nektarowych rozróżnia się wielokwiatowe oraz 6 jednoodmianowych: akacjowy, gryczany, koniczynowy, lipowy, rzepakowy i wrzosowy.
MIÓD PITNY jest to napój alkoholowy, otrzymywany za pomocą fermentacji roztworu miodu pszczelego i tzw. brzeczki. W celu wytworzenia miodu pitnego rozpuszcza się miód w letniej wodzie (do 30°C) i dodaje drożdży, które przeprowadzają fermentację alkoholową. Zależnie od stosunku miodu do wody rozróżnia się:
*Półtorak- 1 część miodu na 0,5 części wody (sucha masa 60%)
*Dwójniak- 1 cześć wody na 1 część miodu (sucha masa 47%)
*Półtrzeciak (słodki trójniak)- 1 część miodu na 1,5 części wody (sucha masa 40%)
*Trójniak- 1 cześć miodu na 2 części wody (sucha masa 33%)
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)