Technologia żywności - strona 7

note /search

Egzamin z technologii żywności , sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Technologia żywności
Pobrań: 441
Wyświetleń: 1134

GRUPA 1 1.W miodzie glukoza i fruktoza to dwa najobficiej występujące dwucukry. 2.Dwucukier który nie wchodzi w reakcje Maillarda to sacharoza. 3.Do substancji błonnikowych należą takie węglowodany jak (wymienić choć jeden) celuloza, pektyny, hemicelulozy. 4.Przykładem ciekłego

Egzamin z technologii żywności, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Technologia żywności
Pobrań: 378
Wyświetleń: 1386

GRUPA 2 1. Przykład produktu spożywczego, który jest emulsją mleko. 2. Za kwaśny smak kiszonej kapusty odpowiada kwas mlekowy. 3. Acetobacter to bakterie wykorzystywane przy produkcji octu. 4. Czynnikiem mrożącym wykorzystywanym podczas zamrażania fluidyzacyjnego jest zimne powietrze. 5. Stosunek c...

Egzamin z technologii żywności , sem IV - cukry

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Technologia żywności
Pobrań: 287
Wyświetleń: 945

GRUPA 3 1. Niebezpieczny związek powstający podczas przegrzania tłuszczu powstający na skutek odwodornienia glicerolu to akroleina 2. Nadtlenek wodoru używany do konserwacji mleka w krajach tropikalnych rozkładany jest przez enzym o nazwi...

Egzamin z technologii żywności, sem IV - skrobia

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Technologia żywności
Pobrań: 294
Wyświetleń: 1295

GRUPA 4 1. wymienić 3 produkty o duzej zawartosci skrobi ziarna zbóż, bulwy ziemniaka, 2. podac białko wystepujace w mięsie miozyna 3 cechy idealnego rozpuszczalnika mała toksyczność, bezwonność, niska temperatura wrzenia 4. wystepowanie glutenu m...

Ekstrakcja, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Technologia żywności
Pobrań: 105
Wyświetleń: 1267

EKSTRAKCJA- wydobywanie z mieszaniny ciał stałych, cieczy lub gazów określonego składnika lub grupy składników z zastosowaniem procesów dyfuzyjnych. Metody: Maceracja- digestia, infuzja, dekokcja Perkolacja Co wydzielamy z użyciem ekstrakcji? -białka (strączkowe) -tłuszcze (oleiste) -cukier (b...

Krystalizacja , sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Technologia żywności
Pobrań: 77
Wyświetleń: 1183

KRYSTALIZACJA- wydzielanie fazy stałej w postaci kryształów Cechy: uporządkowany charakter (cząsteczki ułożone w sposób uporządkowany) -mają objętość mniejszą nić ciecze (poza wodną) *czerstwienie chleba (funkcje błonnika) - retrogradacja ...

Kwasy nieorganiczne, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Technologia żywności
Pobrań: 168
Wyświetleń: 1001

Kwasy nieorganiczne: - kwas ortofosforowy * skład napojów typu cola - kwas solny * do inwersji cukru * w produkcji białczanów - kwas siarkowy * w produkcji kazeiny spożywczej * prze otrzymywaniu żelatyny Zasady - wodorotlenki sodu, potasu,...

Mycie i dezynfekcja urządzeń i aparatury, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Technologia żywności
Pobrań: 182
Wyświetleń: 1617

Mycie i dezynfekcja urządzeń i aparatury Systemy mycia, rodzaje: CIP (clearing In place) mycie bez konieczności demontażu COP (clearing out of place) mycie z demontażem CIP - odbywa się mechanicznie w układach zautomatyzowanych. Dotyczy najcz...

Podstawowe wiadomości o technologii żwyności , sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Technologia żywności
Pobrań: 140
Wyświetleń: 1001

Technologia żywności - produkcja artykułów spożywczych i napojów. Charakterystyka produkcji żywności: - ścisłe związki z rolniczą bazą surowcową, rybołówstwem i leśnictwem (runo leśne) - niska trwałość oraz znaczna na zepsucie zarówno surowców jak i wyprodukowanych z nich artykułów spożywczych -...

Procesy chemiczne w technologii żywności, sem IV

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Technologia żywności
Pobrań: 539
Wyświetleń: 2114

Procesy chemiczne w technologii żywności Chemiczne modyfikacja żywności: Synteza chemiczna odgrywa poważną rolę w produkcji: -barwników -środków zapachowcyh(wanilina) -konserwantów (kw. Benzoesowy) -przeciwutleniaczy -witamin (C) H...