Egzamin z technologii żywności, sem IV - skrobia

Nasza ocena:

3
Pobrań: 294
Wyświetleń: 1295
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Egzamin z technologii żywności, sem IV - skrobia - strona 1

Fragment notatki:

GRUPA 4
1. wymienić 3 produkty o duzej zawartosci skrobi ziarna zbóż, bulwy ziemniaka, 2. podac białko wystepujace w mięsie miozyna 3 cechy idealnego rozpuszczalnika mała toksyczność, bezwonność, niska temperatura wrzenia 4. wystepowanie glutenu mąka pszenna 5. co jest wytwarzane przez Clostridium botulinum jad kiełbasiany 6. w wyniku działania jakich drobnoustrojów zachodzi fermentacja alkoholowa saccharomyces cerevisiae 7. 2 enzymy wpływające na kruchość mięsa papaina, katepsyny 8. cukry wyst. w owocach - glukoza, fruktoza 9. przykład kw. tłuszczowego nienasyconego kwas oleinowy 10. rodzaje amylazy - alfa i beta amylaza albo inny podział - ślinowa, trzustkowa, 11. produkty w których podczas tworzenia bierze udział krystalizacja - miód 12. definicja ekstrakcji - wydobywanie z mieszaniny ciał stałych cieczy lub gazów określonego składnika lub grupy składników z zastosowaniem procesów dyfuzyjnych. 13. miód sztuczny, co go hydrolizuje- skrobia enzymatyczna 14. sposób sterylizacji mleka- UHT, HTST 15. cos z obróbka cieplna, parą wodną w celu doprowadzenia produktu to struktury półpłynnej 16. co hydrolizuje celulaza - rozkład celulozy 17. jak nazywa się pakowanie produktów do jałowych opakowań- PAKOWANIE ASEPTYCZNE 18. podwójna destylacja, to REKTYFIKACJA 19. na jakich produktach żyją bakterie kserofilne 20. drożdże wytwarzające sacharozę saccharomyces cerevisiae 21. wielokrotna destylacja, 22. amylaza co robi- Enzymy katalizujące przemianę skrobi i glikogenu do cukrów prostych (np. w gorzelnictwie, browarnictwie) 23. temp zamrażania od 0 do -18C, a nawet do -30C 24. z czego powstaje miód sztuczny z syropu ziemniaczanego lub sacharozy
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz