To tylko jedna z 3 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
ZASTOSOWANIE ENZYMÓW
Źródła enzymów: -Zwierzęce
-Roślinne
-Mikrobiologiczne
Korzyści:
-Przyspieszanie procesów technologicznych
-Nowe lub lepsze produkty
-Lepsze wykorzystanie tradycyjnych surowców
-Zastosowanie niespotykanych dotąd surowców w tym odpadów przemysłowych
Enzymy- są to katalizatory
-z chwilą użytkowania pożądanej zmiany są usuwane
-najczęściej inaktywacja zachodzi pod wpływem wzrostu temperatury
-jednorazowe wykorzystanie enzymów jest kosztowne
-obniżenie pH
Wielokrotne wykorzystanie stosowane matryc (unieruchomienia) poprzez:
1)Adsorpcją enzymu na
-ograniczone polimery
- żeli krzemianowych
- węglu drzew
-solach mineralnych
2) Uwięzienie fizyczne w sieci organicznego polimeru
3) Mikrokapsułkowanie otoczki z substancji przepuszczalnych substrat
4) Wiązanie na nośnikach o charakterze wymieniaczy jonowych
5) Wiązanie chemiczne-wiązaniami kowalencyjnymi bezpośrednio z nierozpuszczonym nośnikiem
Amylaza-zespół enzymów katalizujących przemianę skrobi i glikogenu do cukrów prostych:
-dekstryn
-maltozy
-glukozy
Zastosowanie:
-gorzelnictwo rolnicze
-odzywki dla dzieci
-piekarnictwo (fermentacja ciasta)
-browarnictwo
-przetwórstwo krochmalnicze
Rodzaje amylaz:
-B-amylaza
-L-amylaza
-glukoamylaza
Reszta to jakieś pierdoły, nawet tego nie mogę przeczytać i przepisać
Enzymy pektyno lityczne
-esterazy
-dipolimerazy
Pektaza:
Depolimerazy:
Nazwy jakieś głupie
Zastosowanie:
-w produkcji: soków owocowych
-napojów bezalkoholowych
-koncentratów owocowych
-lakierów
-kawy i koncentratów kawowych
Inne enzymy sacharolityczne: 1)sacharoza -hydrolizuje sacharoze do glukozy i fruktozy
-rafinozę do fruktozy i helibiozy?
Pochodzenie: sacharomyces cerevisia
Zastosowanie: sztuczny miód, syropy glukowo-frukatazowe
-laktoza
-hydrolizuje laktoze do glukozy i galaktozy
Zastosowanie: zapobiega krystalizacji w mleku, otrzymanie etanolu
Enzymy proteolityczne
Podział:
- aminopeptydazy
- karbopeptydazy
-dipeptydazy
(…)
…
-p.przyprawowy-buliony
-p.piekarniczy-plstyczność chleba
-p.piwowarski-zapobieganie zmętnieniom
Enzymy zwiększające kruchość mięsa:
*ficyno
*papaina
*bromelaina
*katepsyny
Sery dojrzewające:w roli głównej podpuszczka(hydrolizuje wiązania peptydowe, odszczepienie glikomakropeptydu o właściwościach silnie hydrofidyci?????;przekształcenie k-kozeiny w graro-k-kozeiny
Lipazy- działanie szkodliwe- hydrolizowane…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)