ROZKŁAD WIELKOCZĄSTECZKOWYCH ZWIĄZKÓW ORGANICZNYCH
ROZKŁAD SKROBI PRZEZ DROBNOUSTROJE
Skrobia-bulwy;marchewki,ziemniaka; zboża ziarna, w owocach roślin
SKROBIA-polimer zbudowany z amylozy(20%) i amylopektyny 80%(zbud z glukozy)
DROBNOUSTROJE AMYLOLITYCZNE:
Grzyby pleśniowe -penicillum,aspergillus
Laseczki tlenowe rodz bacillus
Beztlenowe clostridium
MECHANIZM ROZKŁADU PRZEZ ENZYMY AMYLOLITYCZNE:
Skrobia
*Odczepienie glukozy (,B-amylazy)
* Rozkład wiązań alfa-1,4 Alfa-amylazy *odczepienie maltozy( dekstranaza)
*hydroliza rozgałęzień (glukoamylaza)
Dekstryny,maltotrioza,maltoza,glukoza
ENZYMY
Dekstrynujące
Upłynniające-rozkład całkowity glukozy
Alfa amylazyrozbijaja na mniesze czesci, na proste związki-rozszczepienie wewnętrznych wiązań
Beta amylazyrozkładaja wiązania od końca cukru,skaracają od tyłu
Dekstrynaza-skraca aż do dekstryn
Glukoamylaza-rozkąda wszystkie wiązania,upłynnia, rozkład skrobi do glukozy,najbardziej pożadana.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)