Dlaczego produkcja piwa jest procesem biotechnologicznym? (jakiego typu procesy biotechnologiczne)
Z wyjątkiem ostatnich etapów - filtracji, oddzieleniu drożdży przez wirowanie itp. - produkcja piwa jest ściśle oparta na procesach biologicznych:
a) przygotowanie słodu - naturalny proces kiełkowania nasion jęczmienia, podczas którego następuje enzymatyczny rozkład skrobii i białek zapasowych (przy udziale własnych enzymów ziarna: alfa i beta-amylazy, solubilazy beta-glukanu, beta-glukanazy i endopeptydaz). Słód to przede wszystkim mieszanina cukrów przyswajalnych przez drożdże,
b) przygotowanie brzeczki - w procesie ekstrakcji z chmielem, wciąż działają alfa-amylazy wytwarzające cukry na potrzeby drożdży,
c) fermentacja z udziałem drożdży - drożdże rozkładają cukry: sacharoza, glukoza, fruktoza, maltoza i maltotrioza; wytwarzają: etanol, alkohole fuzlowe, octan etylu, zw. karbonylowe, zw. siarki.
Dlaczego produkcja serów jest procesem biotechnologicznym?
proces biotechnologiczny to taki, który wykorzystuje mikroorganizmy w gałęziach przemysłu, rolnictwa i medycyny
Produkcja serów obejmuje następujące etapy :
- przygotowanie mleka, aby nadawało się do produkcji sera: filtracja, sedymentacja(klarowanie), wirowanie (usuwanie bakterii) dodanie substancji mających wpływ na kolor itp.
- przeprowadzenie procesu koagulacji czyli strącenia kazeiny
- oddzielenie serwatki od skoagulowanej kazeiny i przygotowanie sernika
- dojrzewanie sera dla serów dojrzewających
Procesy biologiczne zachodzą tutaj co najmniej na dwóch etapach:
przeprowadzenie procesu koagulacji :
Można przeprowadzić koagulację temperaturową, kwaśną lub enzymatyczną. W przypadku koagulacji kwaśnej stosuje się bakterie kwasu mlekowego, które żyjąc sobie na laktozie, produkują kwas mlekowy ( laktoza galaktoza + glukoza pirogronian kw. mlekowy), który zakwasza środowisko i powoduje precypitację kazeiny wraz z micelami tłuszczów.
w przypadku serów dojrzewających, na etapie koagulacji dodawana jest podpuszczka, która poprawia strącanie się sernika
dojrzewanie sera
W zależności od rodzaju sera działają bakterie, enzymy mleka, podpuszczka, lipazy, pleśnie i drożdże.
STOSOWANE ENZYMY
- proteinazy koagulujące (ułatwiają ścinanie)
- lipazy (wzbogacają aromat)
- β-galaktozydazy (hydroliza laktozy serwatki)
- lizozym (hamowanie fermentacji masłowej)
-katalaza (enzymatyczna „pasteryzacja” mleka)
-koagulanty mikrobiologiczne zastępujące chymozynę - mucol -podpuszczki roślinne (ekstrahowane z kwiatów)
Konwersja skrobi kukurydzianej
(…)
… tuberculosis (prątek gruźlicy); antybiotyki cytotoksyczne są lekami przeciwnowotworowymi.
Plastiki biokatalityczne
Biokatalityczne plastiki to materiały polimerowe zawierające enzymy. Tego rodzaju katalizatory są aktywne i stabilne w wodzie oraz w rozpuszczalnikach organicznych. Na razie tego rodzaju technikę stosuje się w stosunku do enzymów proteolitycznych. Jako polimery które uczestniczą w tworzeniu…
… otrzymywania fenylomleczanu z fenylopirogronianu, do redukcji substratu potrzebny jest odpowiedni donor protonów i elektronów - zredukowany NADH, enzym: dehydrogenaza fenylopirogronianowa, do regeneracji zredukowanego NADH używa się drugiego enzymu - dehydrogenaza alkoholowa (w systemie znajduje się alkohol etylowy)
2) zastosowanie kofaktora o zwiększonym ciężarze cząsteczkowym - najczęściej immobilizuje…
…
Produkcja SCP wykorzystująca różne substraty odpadowe:
- wytłoki z trzciny cukrowej, scieki z papierni, ługi posulfitowe (glukoza, celuloza, pentozan) - Cellulomonas, Thermomonospora
- obornik kurzy, bydlęcy, świński (mocznik, kwas moczowy, białka, niebiałkowe związki N) - Pseudomonas fluorescens, Rhodopseudomonas
- odpady z przetwórni mięsa (kolagen, niebiałkowe zw. N) - Bacillus megaterium
(SCP…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)