To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Bakteriocyny – stanowią dużą, heterogenną grupę substancji chemicznych, o budowie białkowej, zdolnych do bakteriostatycznego lub bakteriobójczego działania w stosunku do licznych gatunków bakterii. Jednym z ich głównych producentów są szczepy należące do gatunku Lactobacillus acidophilus , syntetyzujące bakteriocyny o dość szerokim spektrum aktywności, hamujące między innymi bakterie chorobotwórcze z gatunków Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Pseudomonas aeruginosa czy Mycobacterium spp . Bakteriocyny: syntezowane są najczęściej pod kontrolą genetyczną genów zlokalizowanych na plazmidach, które jednocześnie niosą genetyczne determinanty oporności producenta na działanie obecnej w środowisku bakteriocyny; różnią się masą cząsteczkową, wrażliwością na działanie enzymów proteolitycznych, termostabilnością oraz zakresem aktywności (bakteriocyny o wąskim i szerokim spektrum aktywności) i sposobem działania na drobnoustroje; Na podstawie tych kryteriów dokonuje się podziału bakteriocyn; wykazują tendencję do zbijania się w agregaty oraz łączenia się z innymi cząsteczkami obecnymi w płynach hodowlanych. Na jakość i ilość wytwarzanych bakteriocyn wpływa skład i konsystencja podłoża oraz warunki hodowli ( temperatura, pH, napowietrzanie, wiek hodowli). Aktywność bakteriocyn zależy od temperatury, pH, ciśnienia osmotycznego, obecności proteaz, czy substancji hydrofobowych w pożywce. Mechanizm działania bakteriocyn: 1) bakteriocyna przenika przez ścianę wrażliwych komórek; 2) oddziałuje z błoną cytoplazmatyczną; 3) tworzy hydrofilowe kanały w błonie; 4) następuje utrata potencjału błonowego; 5) zahamowanie procesów energetycznych zachodzących w strefie błony cytoplazmatycznej; 6) inaktywacja komórki i jej śmierć. Bakteriocyny mają zastosowanie w przemyśle: a) spożywczym; Nizyna, wykryta w roku 1920, wykorzystywana jest do konserwacji żywności w ponad 50 krajach. Obecnie podejmuje się próby wykorzystania tej bakteriocyny w leczeniu owrzodzeń układu pokarmowego wywołanych przez Helicobacter pylori . b) piekarniczym; c) mleczarskim; d) weterynaryjnym. L-antybiotyki stanowią jedną z dwóch głównych klas bakteriocyn, wytwarzanych przez bakterie gramdodatnie (należące do rodzajów
(…)
…, epidermina).
Do najlepiej poznanego zwiazku z tej grupy nalezy:
NIZYNA jest, jak dotąd jedyną bakteriocyną produkowaną na skalę przemysłową, która może
być stosowana w żywności i łączona z innymi biokonserwantami. Nie można jej otrzymać
syntetycznie, dlatego do tego celu wykorzystuje się bakterie Lactococcus lactis
Niszczy bakterie gram(+) (Clostridium, Bacillus,Lactococcus,Lactobacillus) przez
tworzenie porów w błonie cytoplazmatycznej;
Nie ma wpływu na bakterie gram(-), drożdże i pleśnie, ponieważ ich dodatkowa błona
zewnętrzna jest nieprzepuszczalna dla nizyny;
Jest nietoksyczna dla organizmów wyższych;
Jest powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym jako:
naturalny konserwat (E234)- do konserwowania produktów żywnościowych, tj. mleka
spożywczego, napojów mlecznych, serów, produktów mięsnych…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)