Bakteriocyny

Nasza ocena:

5
Pobrań: 35
Wyświetleń: 1470
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Bakteriocyny - strona 1 Bakteriocyny - strona 2

Fragment notatki:


Bakteriocyny  –   stanowią  dużą,  heterogenną  grupę  substancji  chemicznych,  o  budowie  białkowej,  zdolnych  do  bakteriostatycznego  lub  bakteriobójczego  działania  w  stosunku  do  licznych  gatunków  bakterii.  Jednym  z  ich  głównych  producentów  są  szczepy  należące  do  gatunku   Lactobacillus  acidophilus ,   syntetyzujące  bakteriocyny  o  dość  szerokim  spektrum  aktywności,  hamujące  między  innymi  bakterie  chorobotwórcze  z  gatunków   Staphylococcus  aureus, Bacillus cereus, Pseudomonas aeruginosa  czy  Mycobacterium spp .    Bakteriocyny:    syntezowane  są  najczęściej  pod  kontrolą  genetyczną  genów  zlokalizowanych  na  plazmidach, które jednocześnie niosą genetyczne determinanty oporności producenta  na działanie obecnej w środowisku bakteriocyny;    różnią się masą cząsteczkową, wrażliwością na działanie enzymów proteolitycznych,  termostabilnością  oraz  zakresem  aktywności  (bakteriocyny  o  wąskim  i  szerokim  spektrum  aktywności)    i  sposobem  działania  na  drobnoustroje;  Na  podstawie  tych  kryteriów dokonuje się podziału bakteriocyn;    wykazują  tendencję  do  zbijania  się  w  agregaty  oraz  łączenia  się  z  innymi  cząsteczkami obecnymi w płynach hodowlanych.     Na  jakość  i  ilość  wytwarzanych  bakteriocyn  wpływa  skład  i  konsystencja  podłoża  oraz  warunki hodowli ( temperatura, pH, napowietrzanie, wiek hodowli).  Aktywność  bakteriocyn  zależy  od  temperatury,  pH,  ciśnienia  osmotycznego,  obecności  proteaz, czy substancji hydrofobowych w pożywce.     Mechanizm działania bakteriocyn:  1)  bakteriocyna przenika przez ścianę wrażliwych komórek;  2)  oddziałuje z błoną cytoplazmatyczną;  3)  tworzy hydrofilowe kanały w błonie;  4)  następuje utrata potencjału błonowego;  5)  zahamowanie  procesów  energetycznych  zachodzących  w  strefie  błony  cytoplazmatycznej;  6)  inaktywacja komórki i jej śmierć.    Bakteriocyny mają zastosowanie w przemyśle:  a)  spożywczym;  Nizyna,  wykryta  w  roku  1920,  wykorzystywana  jest  do  konserwacji  żywności  w  ponad  50  krajach. Obecnie podejmuje się próby wykorzystania tej bakteriocyny w leczeniu owrzodzeń  układu pokarmowego wywołanych przez  Helicobacter pylori .   b)  piekarniczym;  c)  mleczarskim;  d)  weterynaryjnym.                  L-antybiotyki   stanowią  jedną  z  dwóch  głównych  klas  bakteriocyn,  wytwarzanych  przez  bakterie  gramdodatnie  (należące  do  rodzajów  

(…)

…, epidermina).
Do najlepiej poznanego zwiazku z tej grupy nalezy:
NIZYNA jest, jak dotąd jedyną bakteriocyną produkowaną na skalę przemysłową, która może
być stosowana w żywności i łączona z innymi biokonserwantami. Nie można jej otrzymać
syntetycznie, dlatego do tego celu wykorzystuje się bakterie Lactococcus lactis
 Niszczy bakterie gram(+) (Clostridium, Bacillus,Lactococcus,Lactobacillus) przez
tworzenie porów w błonie cytoplazmatycznej;
 Nie ma wpływu na bakterie gram(-), drożdże i pleśnie, ponieważ ich dodatkowa błona
zewnętrzna jest nieprzepuszczalna dla nizyny;
 Jest nietoksyczna dla organizmów wyższych;
 Jest powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym jako:
naturalny konserwat (E234)- do konserwowania produktów żywnościowych, tj. mleka
spożywczego, napojów mlecznych, serów, produktów mięsnych…
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz