Kwasy nieorganiczne:
- kwas ortofosforowy * skład napojów typu cola
- kwas solny
* do inwersji cukru
* w produkcji białczanów
- kwas siarkowy
* w produkcji kazeiny spożywczej
* prze otrzymywaniu żelatyny
Zasady
- wodorotlenki sodu, potasu, wapnia, magnezu - produkcja kazeinianu sodu, słonych paluszków
- węglany i wodorowęglany potasu i wapnia - do obniżania kwasowości, do poprawiania struktury, do stabilizacji
E-355 - kwas adypinowy
ADI- 0-5 mg/kg
zastosowanie - lody, kisiele, galaretki, przyprawy obiadowe
E-260 - kwas octowy
ADI - bezpieczny
zastosowanie - marynaty, przetwory rybne, keczupy, musztardy, chrzan, majonezy
E-270 - kwas mlekowy
ADI - bezpieczny
zastosowanie - przetwory owocowe, warzywne, grzybowe, konserwy mięsne, wódki gatunkowe, lody
E-330 - kwas cytrynowy
ADI - bezpieczny
zastosowanie - przetwory owocowe i warzywne, napoje alkoholowe i bezalkoholowe, dżemy, galaretki, sery topione, wyroby cukiernicze, wyroby wędliniarskie
E-296 - kwas jabłkowy
ADI - bezpieczny
zastosowanie - napoje
E-334 - kwas winowy
ADI - 30 mg/kg
zastosowanie - napoje, wódki gatunkowe, wina gronowe i owocowe, przetwory owocowe i warzywne
E-300 - kwas L-askorbinowy
ADI - nie określone
zastosowanie - napoje bezalkoholowe, wina, piwa, soki, dżemy, majonezy, wyroby cukiernicze, wyroby wędliniarskie
E-306-309 - tokoferole
ADI - 0,15-2 mg/kg
Zastosowanie - margaryna, oleje, majonezy, smalec
Przeciwutleniacze syntetyczne
a) E-320 - BHA (butylohydroksyanizol)
E-321 - BHT (butylohydoksytoluen)
ADI - 0-0,5 mg/kg dla BHA, 0-0,3 mg/kg dla BHT Zastosowanie - guma dożucia, olejki eteryczne, zupy w proszku, smalec
b) EDTA- kwas etylenodiaminotetraoctowy
E 162- sól wapniowo- dwusodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowy
Właściwości: przeciwutleniacz, sekwestrant
ADI- 2,5 mg/kg
Zastosowanie: margaryna, wyroby wędliniarskie
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)