Substancje konserwujące, sem IV

Nasza ocena:

3
Pobrań: 105
Wyświetleń: 770
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Substancje konserwujące, sem IV - strona 1 Substancje konserwujące, sem IV - strona 2

Fragment notatki:

Substancje konserwujące:
Działanie konserwantu polega na:
- niszczeniu ściany lub błony komórkowej
- ingerencji w mechanizm genetyczny
- inaktywacje enzymów lub składników niezbędnych do rozwoju drobnoustrojów
E-200 - kwas sorbowy E-201 - sorbinian sodu
E-202 - sorbinian potasu
E-203 - sorbinian wapnia
właściwości- hamują rozwój pleśni i drożdży w pH 3-6, wiele rodzajów bakterii, nieskuteczne w odniesieniu bakterii kwasu mlekowego, najbezpieczniejszy z konserwantów
ADI - 25 mg/kg
zastosowanie - marynaty, kiszonki, sałatki, sosy, galaretki, margaryny, majonezy
E-210 - kwas benzoesowy
E-211 - benzoesan sodu
E-212 - benzoesan potasu
E-213 - benzoesan wapnia
właściwości - hamuje rozwój pleśni I drożdży w pH 3-4,5, nieskuteczne w odniesieniu bakterii kwasu mlekowego
ADI - 5 mg/kg
zastosowanie - napoje, soki owocowe, dżemy, galaretki, sosy, marynaty, margaryny
E-220 - dwutlenek siarki (konserwant, przeciwutleniacz)
właściwości - hamuje enzymatyczne i nieenzymatyczne ciemnienie, zapobiega utlenianiu karotenoidów i kwasu askorbinowego, najbardziej efektywne w pH poniżej 4
ADI - 0,7 mg/kg
zastosowanie - pulpy, przeciery i soki Osowce, obrane grzyby, warzywa i owoce, pośrednio w dżemach i winach
E-234 - nizyna
właściwości - antybiotyk wytworzony przez Lactococcus lactis, niszczy bakterie gram+, Bacillus, Clostridium, Lactobacillus, najbardziej efektywny w pH poniżej 4
ADI - 33000 jednostek/kg
zastosowanie - sery dojrzewające, topione, twarogi, konserwy warzywne i grzybowe
E-236 - kwas mrówkowy
E-237 - mrówczan sodu
E-238 - mrówczan wapnia
właściwości - hamuje aktywność enzymów, grzybobójczy, najbardziej efektywne w pH 3-4
ADI - 3 mg/kg
zastosowanie - marynaty, kiszonki, soki i miazgi owocowe, opakowania
E-280 - kwas propionowy
E-281 - propionian sodu
E-282 - propionian wapnia
E-283 - propionian potasu
właściwości - hamują rozwój pleśni i niektórych bakterii gram-, zwłaszcza z rodzaju Bacillus
ADI - nie określone zastosowanie - chleb krojony, sery pleśniowe, sery topione, pizza, dżemy
E-1105 - Lizozym
właściwości - enzym z części białkowej jaja
ADI - nie określone
zastosowanie - sery dojrzewające
E-249 - azotyn potasu
E-250 - azotyn sodu
E-251 - azotan sodu
E-252 -

(…)

… - Lizozym
właściwości - enzym z części białkowej jaja
ADI - nie określone
zastosowanie - sery dojrzewające
E-249 - azotyn potasu
E-250 - azotyn sodu
E-251 - azotan sodu
E-252 - azotan potasu
właściwości - konserwant, stabilizator barwy
ADI - 0,6 mg/kg zastosowanie - mięso peklowane, wyroby mięsne
Kwaśność produktu zależy od stopnia dysocjacji oraz budowy chemicznej cząsteczki. Wzrost kwaśności pokazuje…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz