Egzamin z technologii żywności , sem IV

Nasza ocena:

3
Pobrań: 357
Wyświetleń: 959
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Egzamin z technologii żywności , sem IV - strona 1

Fragment notatki:

GRUPA 1
1.W miodzie glukoza i fruktoza to dwa najobficiej występujące dwucukry. 2.Dwucukier który nie wchodzi w reakcje Maillarda to sacharoza. 3.Do substancji błonnikowych należą takie węglowodany jak (wymienić choć jeden) celuloza, pektyny, hemicelulozy. 4.Przykładem ciekłego tłuszczu zwierzęcego jest tran. 5. Aktyna i miozyna to białka występujące w mięśniach. 6. Rozdzielanie ciekłych mieszanin dwu i wieloskładnikowych przez odparowanie w danej temperaturze i ciśnieniu lotnych składników a następnie ich skroplenie i zebranie w odbieralniku to destylacja. 7.Śmietana jest przykładem emulsji typu tłuszcz w wodzie. 8.Podaj przykład produktu spożywczego, który jest koloidem - mleko. 9.Podaj dwa przykłady produktów, które powstają przy udziale fermentacji - jogurt, wino. 10.Podaj przykład jednej substancji zaliczanej do fuzli - alkohol propylowy. 11. Podczas zamrażania najintensywniejsze tworzenie dużych kryształów lodu zachodzi w temperaturze od -5 do -2. 12. Częściowa krystalizacja wody i oddzielenie kryształków od zagęszczonej fazy ciekłej to kriokoncentracja. 13. Bakterie chorobotwórcze nie rozwijają się i nie tworzą toksyn w środowisku o aw poniżej 0,85. 14. Ponowne filtrowanie rozcieńczonego wodą retentatu to diafiltracja. 15. Podaj przykład dwóch produktów, w których stosuje się pasteryzację - mleko, soki owocowe. 16.Wymień nazwy 3 drobnoustrojów patogennych występujących w żywności -Salmonella -Clostridium botulinum -Escherichia coli
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz