Mycie i dezynfekcja urządzeń i aparatury, sem IV

Nasza ocena:

3
Pobrań: 182
Wyświetleń: 1617
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Mycie i dezynfekcja urządzeń i aparatury, sem IV - strona 1 Mycie i dezynfekcja urządzeń i aparatury, sem IV - strona 2 Mycie i dezynfekcja urządzeń i aparatury, sem IV - strona 3

Fragment notatki:

Mycie i dezynfekcja urządzeń i aparatury
Systemy mycia, rodzaje:
CIP (clearing In place) mycie bez konieczności demontażu
COP (clearing out of place) mycie z demontażem
CIP - odbywa się mechanicznie w układach zautomatyzowanych.
Dotyczy najczęściej układów zamkniętych tj.: zbiorniki, kadzie zamknięte; transport hydrauliczny (soki, oleje, mleko)
Duża prędkość przepływu (1,5m/s) środka myjącego, większe niż produktu
Niski koszt (możliwość wielokrotnego wykorzystania środka myjącego)
Wysokie bezpieczeństwo
COP - mycie ręczne lub mechaniczne
Dot powierzchni zewnętrzych maszyn i urządzeń
Mycie ciśnieniowe (75-150 barów) i/lub pionowe
Sprzęt używany do sprzątania, mycia i dezynfekcji powinien być przechowywany w wydzielonych miejscach, przeznaczonych wyłącznie do tego celu.
Substancje chemiczne powinny być:
Przechowywane wyłącznie w przeznaczonym do tego celu pomieszczeniu odpowiednio zabezpieczonym
Oznakowane w sposób widoczny i umożliwiający identyfikację substancji
Monitorowanie parametrów mycia i dezynfekcji:
Rodzaj środka chemicznego
Stężenie środka chem
Temp
Czas oddziaływania
Natężenie przepływu
Weryfikacja
Sprawdzenie czystości fizycznej - wizualnie
Spr czyst chem: kotrola parametrów mycia; badanie odczynu popłuczyn
Spr czyst mikrobiologicznej: tradycyjne testy (posiewy); szybkie testy
Bioluminescencje
ATP+lucyferyna=luminescencje
Natężenie światła luminescencyjnego zależy od ilości ATP
Fazy mycia i dezynfekcji:
usuwanie pozostałości produktów
mycie
wypłukiwanie środka myjącego
dezynfekcja
wypłukiwanie środka dezynfekującego
Celem mycia i dezynfekcji jest usunięcie wszelkich zabrudzeń w wyniku połączenia oddziaływań:
fizycznych (ciepło)
chemicznych (środki chemiczne)
mechanicznych (szczotki)
Mycie COP powinno być poprzedzone: usunięciem resztek z użyciem szczotki, skrobaczki, zmywaczki i spłukanie wodą.
Czyszczenie - usunięcie z powierzchni maszyn i urządzeń wszystkich makroskopowych pozostałości przetworzonych surowców.
Mycie - mechaniczne usunięcie części mikroorganizmów oraz wszelkich osadów.
Mycie ręczne powinno być stosowane jedynie w miejscach których nie można umyć w żaden inny sposób i wykonuje się je przy użyciu szczotek oraz detergentów.

(…)

… budulcowego wszystkich bakterii, drożdży, wirusów i grzybów.
Jodoform (CHI3):
Bardzo skuteczne w niszczeniu wirusów, grzybów, bakterii
Utleniają grupy sulfhydrylowych białek i enzymów
Efektywne w środowisku kwaśnym w wysokiej temperaturze
Mniej efektywne w twardej wodzie
Niekorodują Mogą niekorzystnie wpływać na cechy sensoryczne produktów spożywczych (zawierających skrobię)
Nadtlenek wodoru (H2O2):
Silny utleniacz białek
Niszczy wszystkie drobnoustroje poza przetrwalnikującymi Stosowane w dezynfekcji: maszyn, urządzeń, opakowań
Alkohole:
Głównie etanol i izopropanol
Działają destrukcyjnie (denaturacja białek) na wegetatywne formy bakterii oraz grzybów lecz nie niszczą przetrwalników
Minimum 70%
Do dezynfekcji rąk i narzędzi
Czwartorzędowe związki amoniowe:
Niszczą bakterie G+, przetrwalniki, grzyby, wirusy…
…:
bardzo efektywnie usuwa osady mineralne
wykazują działanie ochronne w stosunku do stali nierdzewnej i kwasoodpornej i aluminium
koroduje powierzchnie niklowane i chromowane
wyłącznie do mycia powierzchniowego
Inne kwasy:
H3PO4
Średnio mocny
Znacznie mniej korozyjny niż kwas azotowy
Mniej niebezpieczny dla ludzi
Stosowany w mieszaninach z detergentami
Kwasy słabe: cytrynowy, octowy, glukonowy - do mycia powierzchni…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz