EKSTRAKCJA- wydobywanie z mieszaniny ciał stałych, cieczy lub gazów określonego składnika lub grupy składników z zastosowaniem procesów dyfuzyjnych.
Metody: Maceracja- digestia, infuzja, dekokcja
Perkolacja
Co wydzielamy z użyciem ekstrakcji?
-białka (strączkowe)
-tłuszcze (oleiste)
-cukier (buraki, trzcina cukrowa)
-witaminy -enzymy
-barwniki
-substancje zapachowe i smakowe
-ekstrakty chmielowe, drożdże, słodowe
-preparaty dymu wędzarniczego
Surowce używane do ekstrakcji:
-rośliny
-zwierzęta
-drobnoustroje
-odpady przemysłowe
-produkty uboczne
Jaki powinien być rozpuszczalnik ekstrakcyjny?
-małe ciepło właściwe
-małe ciepło parowania
-niska temperatura wrzenia
-wybiórczość (selektywność)
-mała zapalność -mała toksyczność
-bierność chemiczna
-bezwonność
Wybór rozpuszczalnika w olejarstwie:
nie- woda, etanol, eter dietylowy
tak- benzyna lekka (heksan, heptan)
Ekstrakcja przeprowadzana w przeciwprądzie.
Rozpuszczalniki używane do ekstrakcji:
Wodne- sole, ługi, kwasy, alkohole
Tłuszcze- węglowodory, etery, oleje
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)