Mikrobiologia przemysłowa - strona 2

note /search

Drożdże browarnicze- opracowanie

  • Politechnika Wrocławska
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 301
Wyświetleń: 1834

Drożdże browarnicze Ich charakterystyka - drożdże fermentacji górnej Saccharomyces cerevisiae - drożdże fermentacji dolnej - Saccharomyces pastorianus (Polska - Anglia - Brettanomyces sp. - Bawaria - Saccharomycodes - powstaje piwo bezalkoholowe Cecha / rodzaj fermentacji dolna Górna Wielko...

Drożdże- opracowanie

  • Politechnika Wrocławska
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 805
Wyświetleń: 2527

Drożdże - grzyby mikroskopowe (nie zawierają chlorofilu), są cheteroorganotrofami. Nie stanowią też homogennej grupy taksonomicznej. Drożdże można znaleźć u: - Ascomycetes (workowce) - Basidiomycetes - Deuteromycetes W klasyfikacji drożdży uwzględnia się: - morfologię komórki - zdolność do ro...

Eumycota- grzyby właściwe

  • Politechnika Wrocławska
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 329
Wyświetleń: 1953

EUMYCOTA - GRZYBY WŁAŚCIWE - potocznie - pleśnie - organizmy wielokomórkowe - cudzożywne: saprofity, komensale, symbionty, pasożyty. Mają ogromne zdolności degradacyjne związków, silne alergeny, wytwarzają mik toksyny (np. alfatoksyny) Korzyśc...

Fermentowane surowce roślinne

  • Politechnika Wrocławska
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 238
Wyświetleń: 1337

Fermentowane surowce roślinne Kiszona kapusta Oczyszczenie dojrzałych główek kapusty Wycięcie rdzenia i rozdrobnienie Solenie Bakterie coli, heterofermentatywne Leuconostoc messenteroides - fermentacja burzliwa Zmiana warunków Heterofermentatywne Lactobacillus brevis, homofermentatywne Lactob...

Grzyby strzępkowe- opracowanie

  • Politechnika Wrocławska
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 1043
Wyświetleń: 3220

GRZYBY STRZĘPKOWE Potocznie nazywane pleśniami są organizmami wielokomórkowymi, należącymi do gromady grzybów właściwych, chemoorganotrofami: saprofitami, komensalami, symbiontami lub pasożytami. Pełnią dwojaką rolę w życiu codziennym człowieka. POZYTYWNA ROLA Zdolność do wytwarzania enzymów i...

Promieniowce- opracowanie

  • Politechnika Wrocławska
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 889
Wyświetleń: 3647

PROMIENIOWCE - Actinomycetales - bakterie polimorficzne - gram + - wydłużone nitkowate - tworzą pseudogrzybnię - środowisko bytowania - gleba - większość to saprofity Polimorfizm - zdolność do występowania w różnych postaciach Saprofit...

Mikrobiologia przemysłowa- workowce

  • Politechnika Wrocławska
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 399
Wyświetleń: 1288

Wykład 3 Ascomycetes - workowce Mają grzybnię podzieloną septami, rozmnażają się płciowo - tworzą worki, w których tworzą się zarodniki. Przykłady: - Chaetomium - wytwarza ciała owoconośne (butelkowaty kształt, pokryte rzęskami, ogromna siła celulityczna - zdolność do wytwarzania celulaz - rozkła...

Podział enzymów ze względu na działanie- opracowanie

  • Politechnika Wrocławska
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 420
Wyświetleń: 3514

Podział enzymów ze względu na działanie: Hydrolazy - enzymy katalizujące hydrolitycznie tj. z przyłączeniem cząsteczki wody, rozrywanie wiązań chemicznych. Stanowią bardzo różnorodną grupę enzymów najczęściej są białkami prostymi, niewspółpracującymi z grupami prostetycznymi i koenzymami. Działają n...

KKolokwium zaliczeniowe z ćwiczeń

  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 161
Wyświetleń: 1330

1. fermentacji alkoholowej poddano 100g roztworu melasy, przygotowanego z 20g melasy pierwotnej. melasa zawierała 45% sacharozy. waga kolby fermentacyjnej przed fermentacją wynosiła ...

Wstęp do mikrobiologii przemysłowej - wykład

  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Mikrobiologia przemysłowa
Pobrań: 357
Wyświetleń: 1568

Mikrobiologia przemysłowa - (techniczna) interesuje się drobnoustrojami z punktu ich wykorzystania dla produkcji metabolitów, które mają znaczenie gospodarcze (mają lub mogą mieć znacznie w przyszłości). Np. szczepy do syntezy aminokwasów, muszą one wytwarzać te metabolity efektywnie, aby proces był...