Drożdże- opracowanie

Nasza ocena:

5
Pobrań: 805
Wyświetleń: 2527
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Drożdże- opracowanie - strona 1 Drożdże- opracowanie - strona 2 Drożdże- opracowanie - strona 3

Fragment notatki:

Drożdże - grzyby mikroskopowe (nie zawierają chlorofilu), są cheteroorganotrofami. Nie stanowią też homogennej grupy taksonomicznej.
Drożdże można znaleźć u:
- Ascomycetes (workowce)
- Basidiomycetes
- Deuteromycetes
W klasyfikacji drożdży uwzględnia się:
- morfologię komórki
- zdolność do rozmnażania generatywnego
- cechy hodowlane
- tworzenie pigmentu
- tworzenie spor
- tworzenie pseudogrzybni lub grzybni właściwej
- zdolność do wytwarzania ureazy (enzym odpowiedzialny za rozkład mocznika) H2N-CO-NH2 + H2O = 2 NH3 + CO2 - zdolność do asymilacji i fermentacji różnych źródeł węgla
- zdolność do asymilacji azotanów (reduktaza azotanowa)
- budowa ściany komórkowej (glukany, mangany, chityna)
- procent molowy G+C w DNA
Ascomycetes
7 rodzin, najliczniejsza - Saccharomycetaceae
Rozmnażanie generatywne (askospory), wegetatywne (pączkowanie wieloboczne, podział komórkowy)
Formują grzybnię
Nie wytwarzają ureazy, za wyjątkiem Schizosaccharomyces
Należą do gatunków, które fermentują lub nie sacharydy
3 warstwowa ściana komórkowa (glukan, mannan)
Nie tworzą pigmentów
Biomasa barwi się na czerwono pod wpływem błękitu diazoniowego
% G+C = od 30 do 50%
Basidiomycetes
3 rodziny
Tworzą basidiospory w procesie rozmnażania generatywnego
Rozmnażanie wegetatywne przez pączkowanie biegunowe
Formują grzybnię dikariotyczną podzieloną septami
Wytwarzają ureazę
Nie fermentują sacharydów
Ściana komórkowa (chityna, mannan) - budowa lamellarna
Rzadko tworzą pigmenty
Biomasa barwi się na czerwono pod wpływem błękitu diazoniowego
% G+C = od 40 do 70%
Deuteromycetes
4 rodziny ( 13 rodzajów drożdży)
Nie obserwuje się cyklu rozmnażania płciowego - co jest główną cechą decydującą o przynależności do tej klasy
Wykazują cechy charakterystyczne zarówno dla 1, jak i 2.
Morfologia komórki drożdżowej:
- kuliste, elipsoidalne, cytrynkowate, butelkowate, cylindryczne, nitkowate.
O morfologii decydują: gatunek, stan fizjologiczny, warunki zewnętrzne i funkcja komórki w populacji.
Błona komórkowa
- grubość ok. 7 nm
- skład lipidów: fosfatydylocholina, fosfatydyloetanoloamina, fosfatydyloinozytol, fosfatydyloseryna, fosfatydyloglicerol + sterole (ergosterol, zymosterol)
- białka: zakotwiczenia cytoszkieletu, enzymy biosyntezy ściany komórkowej, białka sygnałowe, białka transportowe


(…)

…, pektyna, skrobia rozpuszczalna
- alkohole - etanol, metanol, etanodiol, glicerol
- poliole - rybitol, arabitol, glucitol, galaktocitol - są to alkohole odcukrowe
- kwasy organiczne
- niekonwencjonalne źródła węgla
Trichosporon - degradacja hydroksyetylocelulozy
Debaromyces - degradacja kwasów D-glukuronowego, D-galaktoronowego i n-alkanów
Aureobasidium - degradacja celulozy, skrobi, pektyn, ksylanu…

Mezo-inozytol, kwas pantotenowy, biotyna, niacyna, tiamina, pirodoksyna.
Temperatury optymalne
25-28 stopni C, psychrofile -Candida psychrofila, termofile - Saccharomyces telluris. Najniższa zanotowana temperatura, w której żyły drożdże to 2 stopnie C, najwyższa - 46.
Drożdże mezofile są bardzo odporne na niską (bo w osłonach komórkowych zawierają zwiększoną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych…
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz