Żywienie dziecka - strona 8

Trawienie tłuszczów - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 105
Wyświetleń: 693

Trawienie tłuszczów Tłuszcze są głównie hydrolizowane przy udziale lipazy trzustkowej, a w daleko mniejszym stopniu lipazę żołądkową. Lipaza obecna w soku jelitowym charakteryzuje się na...

Wartość odżywcza - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 7
Wyświetleń: 637

Wartość odżywcza Składnik odżywczy - związek chemiczny, który po strawieniu i wchłonięciu zostaje wykorzystany przez organizm jako źródło energii, materiał budulcowy lub czynnik regulujący procesy życiowe. Substancja dodatkowa (dodatek d...

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 42
Wyświetleń: 609

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe Obecnie uważa się, że w diecie należy ograniczać ilość energii pochodzącej z nasyconych kwasów tłuszczowych i ilość cholesterolu, natomiast zwiększać spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe podobnie jak

Cholesterol - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 21
Wyświetleń: 693

Cholesterol *strukturalny składnik wszystkich błon komórkowych i śródkomórkowych *w tkance nerwowej składnik otoczki mielinowej *prekursor hormonów steroidowych (męskie, żeńskie, kor...

Kobalamina - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 0
Wyświetleń: 553

Kobalamina ( B12 ) Pochodzenie witaminy B12 (B12a, B12b, B12c) otrzymane w warunkach laboratoryjnych różnią się nieznacznie strukturą chemiczną i wykazują podobne działanie jak witamina B12. Podstawowym źródłem witaminy B12 są niektóre produ...

Kwasy nasycone - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 7
Wyświetleń: 497

Kwasy nasycone -masłowe -palmitynowy -stearynowy *Kwasy nienasycone Kwasy jednonienasycone Kwasy wielonienasycone (WNKT) -linolowy alfa-linolenowy (n-3; omega-3) gamma-linolenowy Arachnidonowy WNKT *niezbędne dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu *muszą być dostarczane z p...

Mleko i przetwory mleczne - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 14
Wyświetleń: 868

Mleko i przetwory mleczne Mleko i jego przetwory należą do najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Zawierają niemal wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Produkty mleczne ze względu na...

Niedobory białek - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 0
Wyświetleń: 504

Niedobory białek Głównymi przyczynami deficytu białek mogą być: -niewłaściwa dieta -ograniczone trawienie i wchłanianie -stany chorobowe związane ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko (nadczynność tarczycy, stany pooperacyjne, ...

Niedobory tłuszczów - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 0
Wyświetleń: 539

Niedobory tłuszczów W przypadku niedoboru tłuszczów w pożywieniu w organizmie zachodzą w większym stopniu procesy syntezy kwasów tłuszczów z węglowodanów. Niedobory tłuszczu w ustroju mogą wynikać: *z niedostatecznej podaży z pożywieniem *na skutek zaburzeń jego magazynowania w tkankach na tle ni...

Nowa żywność - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 0
Wyświetleń: 721

Nowa żywność *środki spożywcze zawierające organizmy genetycznie modyfikowane lub otrzymywane z ich użycia *wyizolowane lub składające się z mikroorganizmów, grzybów lub glonów *o nowej lub celowo zmodyfikowanej podstawowej strukturze *otrzymane z użyciem specjalnych technik i procesów technolog...