Żywienie dziecka - strona 7

Znakowanie żywności - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 21
Wyświetleń: 861

Znakowanie żywności Informacja żywieniowa na opakowaniu Spożywana żywność powinna odpowiadać kryteriom żywności bezpiecznej dla zdrowia: *zawartość szkodliwych dla zdrowia substancji chemicznych i zanieczyszczeń biologicznych nie może przekraczać stężeń dopuszczalnych aktami normatywnymi lub zalec...

Źródła tłuszczów - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 35
Wyświetleń: 868

Źródła tłuszczów Tłuszcze jadalne dzielimy na 2 grupy: -tłuszcze pochodzenia roślinnego (nasiona, owoce roślin oleistych) -tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (tkanki lub mleko zwierząt lądowych oraz tkanki zwierząt morskich) Tłuszcze - za...

Żywienie człowieka - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 42
Wyświetleń: 630

Żywienie człowieka Hipokrates (469-377 p.n.e.) - ojciec medycyny = podkreślał znaczenie żywienia w zdrowiu i chorobie Lavoisier - francuski chemik = podstawy kolorymetrii, wykazał, iż pożywienie w organizmach ludzi i zwierząt ulega spalaniu, zmierzył wytwarzane ciepło w kolorymetrze Fisher i Rose...

Żywność atrybucyjna - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 49
Wyświetleń: 1946

Żywność atrybucyjna Różne produkty spożywcze, preferowane przez niektóre grupy konsumentów: -ekologiczna -niskoprzetworzona -wegetariańska -koszerna -tradycyjna Żywność funkcjonalna Definicja takiej żywności w naszym kraju i w UE nie jest ostatecznie przyjęta, ciągle się zmienia. Jest to ży...

Żywność nowej generacji - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 14
Wyświetleń: 980

Żywność nowej generacji Żywność Specjalnego Żywieniowego Przeznaczenia Nowa żywność: Żywność atrybucyjna: Transgeniczna (GMO) Ekologiczna Funkcjonalna Niskoprzetworzone Wygodna Wegetariańska Koszerna Tradycyjna-ekologiczna Produkty spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego (popularnie ...

Białka pochodzenia zwierzęcego i roślinnego - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 0
Wyświetleń: 742

Białka pochodzenia zwierzęcego i roślinnego Mięso zwierząt zawiera: 15-21% białka Ryby: 16-19% Mleko, jaja Produkty roślinne: 1-2% Wyjątek stanowią suszone nasiona strączkowe: 21-25% białka Produkty zbożowe: 7-14% Białka pochodzenia zwierzęcego - to białka pełnowartościowe. Większość białek ...

Żywienie dziecka - informacja dodatkowa - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 7
Wyświetleń: 462

Informacja dodatkowa (dobrowolna) - informacje żywieniowe Informacja żywieniowa jest obowiązkowa w odniesieniu do środków spożywczych specjalnego żywieniowego przeznaczenia (dietetyczne). Informacja żywieniowa (o wartości odżywczej produ...

Polisacharydy - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 56
Wyświetleń: 938

Polisacharydy - Wielocukry -skrobia (ziemniaki, zboża) zbudowana z ok. 1000 cząsteczek glukozy -glikogen (w tkankach zwierzęcych) Trawienie węglowodanów odbywa się przy udziale enzymów wydzielnych w jamie ustnej, trzustce oraz jelitach, hydrolizujących wielocukry do przyswajalnych przez organizm ...

Potas - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 0
Wyświetleń: 588

Potas - K Potas, podobnie jak P, występuje w znaczących ilościach w naszym pożywieniu; stąd jego niedobory występują niezmiernie rzadko. Jest obecny w wyższych stężeniach w ziemniakach i innych warzywach (szpinak, nasiona soi, fasola, kalafior, ...

Sód - omówienie

  • Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Częstochowie
  • Żywienie dziecka
Pobrań: 0
Wyświetleń: 679

Sód - Na Pod wieloma względami Na jest antagonistą K, stąd ważne jest utrzymanie w organizmie obu tych pierwiastków we właściwych proporcjach ilościowych. Stosunek stechiometryczny Na do K w pożywieniu powinien wynosić 4:3. Żelazo - Fe W organizmie ludzkim Fe jest związane w hemoglobinie (70%) fer...