To tylko jedna z 2 stron tej notatki. Zaloguj się aby zobaczyć ten dokument.
Zobacz
całą notatkę
Żywność atrybucyjna Różne produkty spożywcze, preferowane przez niektóre grupy konsumentów:
-ekologiczna
-niskoprzetworzona
-wegetariańska
-koszerna
-tradycyjna
Żywność funkcjonalna
Definicja takiej żywności w naszym kraju i w UE nie jest ostatecznie przyjęta, ciągle się zmienia.
Jest to żywność, która wpływa korzystnie na organizm człowieka, zapobiegając chorobom, czyli działa profilaktycznie promując zdrowie.
Jest to żywność o potwierdzonym pozytywnym wpływie na zdrowie, kondycję fizyczną i sprawność człowieka, dzięki zawartym w niej składnikom.
Żywnością funkcjonalną mogą być:
-produkty naturalnego pochodzenia
-produkty fortyfikowane w składniki odżywcze
-produkty spożywcze specjalnego żywieniowego przeznaczenia
Składniki bioaktywne podnoszące jakość zdrowotną żywności
-błonnik pokarmowy (włókno surowe, włókno pokarmowe)
-probiotyki
-prebiotyki
-wielonienasycone kwasy tłuszczowe WNKT (z rodziny n-3, n-6)
-składniki mineralne (Ca, Fe, Se)
-witaminy grupy B (B1, B6, B12, kwas foliowy)
-witaminy antyoksydacyjne (C, E, B-karoten)
-związki o działaniu antyoksydacyjnym
Błonnik (włókno pokarmowe)
Pokarmy bogate w błonnik są niezbędne w prawidłowej diecie człowieka.
-pobudza funkcje żucia i wydzielania śliny
-buforuje i wiąże nadmiar kwasu solnego soku żołądkowego
-zwiększa wypełnienie jelit pobudzając ich ukrwienie i aktywność motoryczną
-zapewnia korzystne podłoże dla rozwoju flory bakteryjnej
Dzienne zapotrzebowanie na błonnik - 30-40g
Najważniejsze źródła włókna pokarmowego w diecie człowieka są:
-produkty zbożowe wyprodukowane z całego ziarna
-ciemne pieczywo
-kasze
-płatki śniadaniowe
-owoce i warzywa
Probiotyki
Liley i Stilwell (1965) po raz pierwszy nazwali probiotykiem „substancje wydzieloną przez jedne mikroorganizmy do stymulowania wzrostu innych”.
Parker (1974) Fuller (1989)
Bakterie probiotczne wykazują właściwości odżywcze i terapeutyczne.
Bakterie symbiotyczne uwalniają szerek witamin grupy B i witaminę K - syntetyzują te witaminy
Zwiększają wartość żywieniową produktów - obecnie w produktach mlecznych bakterie zawierające endogenną laktazę rozkładają cukier mleczny, ułatwiając przyswajanie. Wzrasta tolerancję na laktozę.
(…)
… - obecnie w produktach mlecznych bakterie zawierające endogenną laktazę rozkładają cukier mleczny, ułatwiając przyswajanie. Wzrasta tolerancję na laktozę.
Kwaśnieniu mleka towarzyszą zjawiska proteolityczne, w wyniku enzymów mikroflory (probiotyków) następuje znaczny rozkład………….
Powstający kw. Mlekowy ułatwia przyswajanie wapnia i fosforu (zapobiega występowaniu osteoporozy).
*Obserwuje się korzystny wpływ bakterii probiotycznych na wydzielanie żółci i soków trawiennych, w efekcie wzrasta przyswajalność tłuszczów
*Obniżają poziom cholesterolu, asymilując cholesterol w jelicie cienkim, obniżając jego poziom we krwi, co skutkuje obniżeniem ryzyka miażdżycy
*Stabilizują skład mikroflory ograniczając rolę patogenów jelitowych
*Regulują florę przewodu pokarmowego
*Bakterie fermentacji mlekowej…
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)