Probiotyki i prebiotyki - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 175
Wyświetleń: 644
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
 Probiotyki i prebiotyki - omówienie - strona 1  Probiotyki i prebiotyki - omówienie - strona 2

Fragment notatki:

Probiotyki i prebiotyki - def. drobnoustroje, mechanizmy działania
Probiotyki- żywe lub pozostające w stanie anabiozy, specjalnie wyselekcjonowane mikroorganizmy z rodzaju:
Lactobacillus
Propionobacterium
Bifidobacterium
Pediococcus
Lactococcus
Enterecoccus
Leuconostoc
Niektóre grzyby Aspergillus
Drożdże Candida i Saccharomyces
Zdolne do przechodzenia w stanie żywym przez żołądek i do trwałego zasiedlania organizmu i do wywierania korzystnego wpływu na organizm.
Probiotyki:
Zasiedlanie, obniżanie pH, substancje antybiotyczne
Ograniczają wzrost i aktywność bakterii gnilnych (przekształcanie azotanów w rakotwórcze nitrozoaminy)
Szybsza perystaltyka
Obniżenie poziomu cholesterolu- rozkład, a produkty są substratami podczas syntezy nowych kwasów żółciowych- obniżanie poziomu we krwi
Rozkład błonnika rozpuszczalnego (pektyny i gumu)- produkty hamują syntezę cholesterolu w wątrobie
Stymulacja syntezy gamma-interferonu
Trawienie laktozy
Zastosowanie probiotyków:
Leczenie biegunki infekcyjnej
Zapobieganie biegunce poantybiotykowej
Zapobieganie alergii pokarmowej
Nieswoiste zapalenie jelit
Zespół drażliwego jelita
Nietolerancja laktozy
Uzupełnienie antybiotykoterapii
Miejsce działania probiotyków:
W jamie ustnej lub w przewodzie pokarmowym (dodatki do żywności lub preparaty farmaceutyczne)
W górnych drogach oddechowych (aerozole)
W przewodzie płciowo- moczowym (preparatu miejscowe)
Preparaty farmaceutyczne mogą zawierać:
Gł L.acidophilus
Zw chemiczny
Różne szczepy
Do produkcji nietradycyjnych, nowej generacji napojów fermentowanych używa się probiotycznych szczepów jelitowych.
Napoje takie mają nieco zmieniony smak.
Prebiotyki- składniki pokarmowe, które nie podlegają trawieniu, a ich korzystny wpływ polega na stymulowaniu wzrostu i aktywności probiotyków
Najcenniejsze: inulina, fruktooligosacharydy i galaktooligosacharydy.
Symbiotyki: probiotyk z prebiotykiem
Żywność zmniejszająca ryzyko chorób cywilizacyjnych:
Choroby krążenia (miażdżyca, nadciśnienie, otyłość)
Stres oksydacyjny, oksydacyjna modyfikacja cholesterolu
Złogi cholesterolu odkładane są przez makrofagi w śródbłonku tętnic, odrywanie się złogów- wylewy i zatory
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz