Składniki bioaktywne do wzbogacania (fortyfikacji) żywności - rodzaj składnika, przykład, korzystny wpływ
Składniki bioaktywne do wzbogacania żywności:
Składnik przykłady korzystny wpływ
1) Wielocukry błonnik, pektyny, guar, ksantyn, karagen zaparcia, nowotwory jelita grubego, poziom cholesterolu we krwi
2) Probiotyki Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum jak wyżej, stymulacja układu odpornościowego
3) Prebiotyki inulina, rafinoza, oligofruktoza stymulacja wzrostu probiotyków
4) NNKT wielonienasycone kw tł (omega 3 i 6) kw linolowy i linolenowy choroby krążenia, uk nerwowy
5) AA, peptydy, białka Phe, Trp, Arg, Glu Całość metabolizmu, budowa tkanek, neuroprzekaźniki
6) Witaminy B, D (ACE) całośc metabolizmu (wolne rodniki)
7) Składniki mineralne Ca, Mg, Fe, Zn, J, Mn Całość metabolzimy, kości, uk odpornościowy, nerwowy, hormonalny
8) Poliole sorbitol, ksylitom hamowanie rozwoju próchnicy
Beta-endorfiny:
Hormony peptydowe, należą do gr painkillers.
Wywołują stany euforyczne, odczycia samozadowolenia, zakochania.
Znoszą odczuwanie drętwienia, bólu (podobnie jak morfina).
Bodźce zwiększające wydzielnie endorfin: wysiłek, promieniowanie UV, przyprawy np. chili, czekolada, stosunek płciowy.
NNKT:
Omega-3 kw linolenowy (C18:3): ryby, drobnoustroje, wpływ na układ krążenia, odpornościowy, błony komórkowe mózgu i siatkówki oka
Omega-6 kw linolowy (C18:2), arachidonowy (C20:4) tłuszcze roślinne i zwierzęce, wchodzą w skład fosfolipidów błon, substraty do produkcji zw hormonopodobnych np. prostaglandyn
Prawidłowo:
Omega-6 : Omega-3 (5:1)
Tłuszcze, majonezy, odżywki dla grup populacji
Preparaty białkowe:
1) Izolaty białka (90%)
2) Koncentraty 65%
3) Produkty wysokobiałkowe 50%
Zastosowanie: żywność dla sportowców, uczulenie na gluten (celiakia), kazeinę, laktozę.
Wegetarianizm: soja
Źródła: mleko i serwatka, soja, odpady z rzeźni, SCP
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)