Rola błonnika i wartości odżywcze - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 56
Wyświetleń: 1316
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Rola błonnika i wartości odżywcze - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

Rola błonnika i wartości odżywcze
błonnik - roślinne wielocukry i ligniny, oporne na działanie enzymów trawiennych przewodu pokarmowego człowieka.
mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym ( celuloza , hemicelulozy, pektyny , gumy , śluzy) i niepolisachrydowym (lignina)
Generalnie nie podlega trawieniu i wchłanianiu , nie jest przyswajany i nie może być źródłem energii ; wywiera jednak wpływ na czynność ukł. pokarmowego a pośrednio na procesy materii całego organizmu
zalecenia WHO: konsumpcja 20-40g błonnika dziennie
Niedobór błonnika prowadzi do zaparć ,miażdżycy, otyłości, kamicy żółciowej , uchyłkowatości jelita , polipów i nowotworów jelita grubego
działanie negatywne: Utrudnia wchłanianie metali niezbędnych: Fe, Ca, Zn. / Obniża wykorzystanie białka
zmniejsza zdolność przyswajania witamin / zbyt długie przebywanie w żołądku - pobudzanie wydzielania soku żołądkowego
2 frakcje: włókna nierozpuszczalne w wodzie (celuloza , hemicelulozy, lignina)
łatwo wiążą się z wodą w przewodzie pokarmowym
zwiększają masę i objętość stolca - przyspieszają pasaż jelitowy
wzmagają perystaltykę jelit na drodze mechanicznego drażnienia śluzówki
mają działanie odtruwające
Wpływ na sekrecję insuliny (zmniejsza , opóźnia)
włókna rozpuszczalne w wodzie (pektyny, gumy, śluzy)
bakterie zaw. dużo H2O ta nie jest wchł. konsystencja luźniejsza brak wpływu na masę stolca
tworzą żele w przewodzie pokarmowym i opóźniają opróżnianie żołądka
tworzą fiz. barierę otaczającą węglowod. działanie enz. trawiennych i wchłanianie wolniejsze
posiadają właściwości wiązania jonów metali ciężkich
Wpływ na sekrecję insuliny (zmniejsza , opóźnia)
opóźniają pasaż treści pokarmowej
wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu, trójglicerydów we krwi
wiąże kwasy żółciowe powodując zwiększone wydalanie ich z kałem i skierowanie cholesterolu do puli kwasów żółciowych - zmniejsza się ilość cholesterolu dostępnego do wbudowania w lipoproteiny.
regulują stan flory bakteryjnej
- ktory blonnik obniza cholesterol - rozpuszczalny
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz