błonnik - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 14
Wyświetleń: 875
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
błonnik - omówienie - strona 1 błonnik - omówienie - strona 2 błonnik - omówienie - strona 3

Fragment notatki:

Frakcja nierozpuszczalna błonnika pokarmowego (celuloza, niektóre hemicelulozy, ligniny-w produktach zbożowych grubego przemiału): -pobudza funkcje żucia i wydzielania śliny, -pobudza wydzielanie hormonów przewodu pokarmowego np. gastryny, -zwalnia wchłanianie produktów trawienia w górnym odcinku przewodu pokarmowego, -zwiększa objętość treści jelitowej, -chłonie wodę, -pobudza perystaltykę jelit poprzez mechaniczne drażnienie ścian jelita, dzięki temu przyspiesza pasaż jelitowy i chroni przez chorobami zależnymi od zaparć.
FRAKCJA ROZPUSZCALNA BŁONNIKA POKARMOWEGO Pektyny, gumy, śluzy roślinne, niektóre hemicelulozy- w suchych nasionach roślin strączkowych, warzywach, owocach: -obniża absorpcję tłuszczów w jelitach, -powoduje zwiększenie wydalanie kwasów żółciowych, przez co obniża poziom cholesterolu w surowicy, -wpływa na procesy fermentacji w jelicie grubym, -tworzy żele o dużej gęstości, zwiększa gęstość treści pokarmowej, -może utrudniać wchłanianie składników mineralnych np. żelaza, magnezu, cynku a także niektórych leków (digoksyna, paracetamol, hormony tarczycy)
Produkt
Węglowodany ogółem (g)
Błonnik pokarmowy (g)
Produkty zbożowe
 
 
Płatki kukurydziane
83,6
6,6
Ryż biały
78,9
2,4
Chleb chrupki
78,9
6
Makaron 2-jajeczny
76,8
2,6
Kasza manna
76,7
2,5
Kasza jęczmienna (pęczak)
74,9
5,4
Płatki owsiane
69,3
6,9
Otręby pszenne
61,9
42,4
Chleb żytni jasny
57,4
4,1
Chleb pszenny
54,3
2,7
Chleb żytni razowy
51,2
8,4
Chleb graham
48,7
6,4
Zarodki pszenne
45,5
14,0
Warzywa
 
 
Fasola biała-nasiona suche
61,6
15,7
Groch-nasiona suche
60,2
15,0
Soja-nasiona suche ... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz