Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby bez encefalopatii - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 7
Wyświetleń: 518
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby bez encefalopatii - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby bez encefalopatii
Zalecenia żywieniowe:
- dieta powinna być indywidualnie dostosowana do stanu chorego i fazy choroby,
- żywienie w chorobach wątroby nie zależy od jednostki chorobowej, lecz od stopnia wydolności tego narządu i od występujących zaburzeń metabolicznych,
- celem diety jest dostarczenie wszystkich składników pokarmowych potrzebnych do utrzymania równowagi metabolicznej, wyrównania niedoborów i regeneracji komórek wątrobowych,
- u pacjentów z zaburzeniami wydzielania żółci powinno się ograniczyć spożycie tłuszczów poniżej normy fizjologicznej do 30-50g/dobę,
- unikać pokarmów obfitujących w błonnik,
- z diety należy wykluczyć:
· pokarmy wzdymające (warzywa kapustne, cebulowe, śliwki, suche nasiona roślin strączkowych, gruszki, czereśnie), ograniczyć seler, buraki, brukiew,
· ostre przyprawy
· używki (alkohol, kawę naturalną, mocną herbatę, kakao)
- w marskości wątroby przy współistniejącym zaburzonym wchłanianiu zwiększa się zapotrzebowanie na wapń do 1,0 - 1,5 g/dobę,
- w wyrównanych przewlekłych chorobach wątroby nie ogranicza się podaży płynów,
- potrawy powinny być przyrządzane metodą gotowania w wodzie, na parze, duszenia bez tłuszczu, pieczenia w pergaminie,
- smażenie i pieczenie na tłuszczu jest zabronione,
- posiłki małe objętościowo, podawane 5 - 7 razy dziennie, o temperaturze około 40 C,
- z powodu skłonności do hipoglikemii zaleca się posiłek późnym wieczorem.
Produkty zalecane w przewlekłych chorobach wątroby przy dobrej tolerancji tłuszczu:
- mleko z zwartością 2% i poniżej tłuszczu,
- chleb pszenny, bułki, biszkopty,
- masło,
- chudy twaróg,
- chude wędliny i mięso,
- młode i soczyste warzywa,
- dojrzałe i soczyste owoce,
- przyprawy (kwasek cytrynowy, sok z cytryny, cukier, pietruszka, zielony koper, majeranek, rzeżucha, melisa).
Produkty przeciwwskazane w przewlekłych chorobach wątroby przy dobrej tolerancji tłuszczu:
- napoje alkoholowe, gazowane,mocne napary,
- ciemne pieczywo,
- tłuste mięso i wędliny,
- smalec, słonina,
- przyprawy ostre np. ocet, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa.
Produkty zalecane w przewlekłych chorobach wątroby przy ograniczonej tolerancji tłuszczu:
- mleko i produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu poniżej 2%,
- chleb pszenny - jasny i czerstwy, biszkopty na białkach, sucharki,


(…)

… łagodne w dobrej tolerancji tłuszczu.
Produkty przeciwwskazane w przewlekłych chorobach wątroby przy ograniczonej tolerancji tłuszczu:
- chleb świeży i pieczywo ciemne,
- margaryny twarde, masło w większych ilościach,
- tłuste wędliny i tłuste potrawy,
- tłuste sery,
- jaja gotowane i jajecznica z całych jaj,
- ostre przyprawy,
- warzywa kapustne i wzdymające,
- tłuste ciasta i torty.

... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz