Żywienie człowieka - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 42
Wyświetleń: 630
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Żywienie człowieka - omówienie - strona 1

Fragment notatki:

Żywienie człowieka Hipokrates (469-377 p.n.e.) - ojciec medycyny = podkreślał znaczenie żywienia w zdrowiu i chorobie
Lavoisier - francuski chemik = podstawy kolorymetrii, wykazał, iż pożywienie w organizmach ludzi i zwierząt ulega spalaniu, zmierzył wytwarzane ciepło w kolorymetrze
Fisher i Rose -
Kazimierz Funk (1884-1967) - odkrycie witamin
McCollumn - Amerykanin =pracował nad rolą składników mineralnych
Rozwój chemii oraz rozwój badań biologicznych na zwierzętach przyczyniły się do rozwoju nauki o żywności i żywieniu.
Według Światowej Organizacji Zdrowia WHO pojęcie zdrowia to stan pełnego dobrostanu fizycznego, psychicznego i społecznego, a nie tylko brak choroby.
Dobrostan fizyczny - prawidłowe funkcjonowanie wszystkich narządów i układów organizmu
Dobrostan psychiczny - zdolność do abstrakcyjnego i logicznego myślenia, rozpoznawanie i wyrażanie uczuć i emocji, radzenie sobie ze stresem
Dobrostan społeczny - zdolność do utrzymywania prawidłowych kontaktów interpersonalnych
Według WHO o zdrowiu człowieka decydują 4 czynniki:
*styl życia - 50% - optymalizacja stresu, odpowiednio zbilansowana dieta, odpoczynek
*środowisko - 20% -czyste powietrze i woda, nieskażona gleba, zdrowa żywność
*czynniki genetyczne - 20% - informacja genetyczna zapisana w genach
*opieka zdrowotna - 10%
... zobacz całą notatkę

Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz