Żywność nowej generacji Żywność Specjalnego Żywieniowego Przeznaczenia Nowa żywność: Żywność atrybucyjna:
Transgeniczna (GMO) Ekologiczna
Funkcjonalna Niskoprzetworzone
Wygodna Wegetariańska
Koszerna
Tradycyjna-ekologiczna
Produkty spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego (popularnie zwane dietetycznymi środkami spożywczymi) Ustawa z dnia 11.05.2001r. „o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia”, ustawa m.in. precyzuje określenie: środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
Środki spożywcze, które ze względu na specjalny skład lub sposób przygotowania różnią się od powszechnie stosowanych, są przeznaczone do zaspokajania potrzeb żywieniowych osób, których procesy trawienia i metabolizmu są zachwiane, lub osób, dla których ze względu na specjalny stan fizjologiczny wskazane jest kontrolowanie spożycia określonych substancji w żywności; środki te mogą być określane jako dietetyczne środki spożywcze.
Przeznaczone do zaspokajania poszczególnych potrzeb żywieniowych zdrowych niemowląt i małych dzieci.
Posiłki lub zestawy posiłków, jeżeli nie zostały zaliczone do leków, przeznaczone do usuwania skutków nieprawidłowego odżywiania lub chorób, ustalone zgodnie ze wskazaniami lekarza i stosowane w sposób przez niego określony.
Mleko początkowe - środek spożywczy specjalnego żywieniowego przeznaczenia stosowany w żywieniu niemowląt 4-6miesięcy
Mleko następne - stanowi składnikowy składnik stopniowo różnicujący się do diety - dzieci od 4 miesiąca
Mieszanki mleczne - z dodatkiem kleiku zbożowego - dzieci od 4 miesiąca (jako uzupełnienie diety)
Żywność funkcjonalna jest komponentem wielu specyficznych diet, m.in. bezlaktozowej, niskocholesterolowej, bezglutenowej, diety dla sportowców, dla osób odchudzających się, diety wegetariańskie.
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)