Białka pochodzenia zwierzęcego i roślinnego - omówienie

Nasza ocena:

3
Pobrań: 35
Wyświetleń: 791
Komentarze: 0
Notatek.pl

Pobierz ten dokument za darmo

Podgląd dokumentu
Białka pochodzenia zwierzęcego i roślinnego - omówienie  - strona 1

Fragment notatki:

Białka pochodzenia zwierzęcego i roślinnego Mięso zwierząt zawiera: 15-21% białka
Ryby: 16-19%
Mleko, jaja
Produkty roślinne: 1-2%
Wyjątek stanowią suszone nasiona strączkowe: 21-25% białka
Produkty zbożowe: 7-14%
Białka pochodzenia zwierzęcego - to białka pełnowartościowe.
Większość białek pochodzenia roślinnego charakteryzują się niższą wartością odżywczą - zawierają mniej lizyny, tryptofanu, metioniny i waliny.
Białko soi i innych roślin strączkowych oraz orzechów wykazuje wysoką wartość odżywczą.
... zobacz całą notatkę



Komentarze użytkowników (0)

Zaloguj się, aby dodać komentarz