Żywienie zwierząt - zwierzęta należy żywić w młodym wieku intensywnie a w dorosłym - ekstensywnie.
Pasza - produkty pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, mineralnego, które zwierze jest w stanie pobrać, trawić, rozłożyć i wykorzystać rozłożone składniki.
Pięciopalcówka:
1. popiół surowy
2. białko surowe(ogólne):białko właściwe +NPN oznacz. zawartość N *6,25-białko ogólne. (dużo w nasionach strączkowych)
3. tłuszcz surowy - substancje rozpuszczalne w związkach organicznych (eter, chloroform)
Zaliczamy: tł proste, woski, złożone - fosfolipidy, olejki, żywice, karotenoidy, sterole!
Oznaczamy przez ekstrakcje skł. apolarnym, ważymy co się nie wypłucze.
4. włókno surowe -składniki nietrawione przez enzymy ukł pokarmowego, tylko mikroflore - celluloza, lignina, krzemionka (dużo jest go w słomie, plewach, mało w zielonce - tylko w roślinach!) u konia rozkład w jelicie ślepym, krowa - żwacz, świnia - j. grube 5. bez N wyciągowe= NPN - Azot pochodzący ze źródeł innych niż białko, ale który może być wykorzystywany przez przeżuwacze do budowy białek organizmu. Źródła NPN obejmują związki takie jak mocznik czy bezwodny amoniak, stosowane w mieszankach paszowych przeznaczonych wyłącznie dla przeżuwaczy.
SUROWY - składniki mineralne + zanieczyszczenia: piasek, SiO2 roślin
... zobacz całą notatkę
Komentarze użytkowników (0)